Få koll på din vardagsekonomi

Nyhet: 17 december 2021
Koll på pengarna är ett digitalt magasin för konsumenter som vill lära sig mer om sin vardagsekonomi. I magasinet från Konsumentverket får du tips och råd om pengar och budget. Den nya upplagan Koll på pengarna 2022 är nu ute på vår webbplats.
Person vid dator

I Koll på pengarna 2022 hittar du Konsumentverkets årliga beräkning av de vanligaste kostnaderna för ett hushåll. Magasinet ger dig exempel på vad en rimlig levnadsstandard kostar, som varken är en högsta eller lägsta nivå. 

Detta erbjuder Koll på pengarna 2022 

I magasinet finns en mall du kan fylla i för din budget och tips för nya situationer som påverkar ekonomin, exempelvis att bli förälder, flytta hemifrån eller gå i pension.  

Du hittar även checklistor du kan använda om du ska köpa eller hyra bostad eller bil. Du får också se hur mycket en räkning kan kosta dig om den inte betalas i tid. Dessutom tipsar vi dig om var du kan få gratis ekonomisk rådgivning och hjälp med dina konsumentfrågor.  

Koll på pengarna kan användas av privatpersoner, rådgivare eller som material i skolundervisning. 

Ett magasin på andra språk och lättläst 

Årets version finns även som lättläst. Magasinet finns även att ladda ner på engelska, arabiska. Somaliska och persiska. Siffrorna i magasinen för dessa språk gäller för 2021.   

Kostnadsberäkningar som öppna data  

Ett populärt avsnitt i Koll på pengarna är Konsumentverkets beräkning av vad rimliga kostnader är för individer och för hushåll av olika storlek. De beräknade kostnaderna finns nu tillgängliga som så kallad öppen data.