KO uppmanar bankerna att ersätta brottsoffren

Nyhet: 28 november 2022
Varje år drabbas tusentals bankkunder av bedrägerier som gör att de förlorar alla sina besparingar. Det handlar ofta om stora summor och bedragarna är mycket förslagna. Efter en ny dom i Högsta domstolen, HD, har bankerna ett mycket större ansvar att ersätta de drabbade.

En våg av bedrägerier sköljer över landet och allra mest utsatta är de äldre bankkunderna. Bara hittills i år har över 17 000 bedrägerifall anmälts till polisen, vilket är en ökning i oktober i år med hela 79 procent jämfört med samma period i fjol. Det handlar om över 400 miljoner kronor, bara i år.

Ny vägledande dom

Bankerna har hittills låtit människor som lurats av bedragare stå för hela förlusten själva, men Högsta domstolens, HD, vägledande dom från i somras ger drabbade goda möjligheter att få tillbaka sina pengar. Därför måste bankerna nu ompröva beslut som fattats enligt tidigare praxis.

– Det skär i hjärtat att ta del av drabbade människors berättelser – om hur de har blivit skrämda och lurade av förslagna bedragare som ger sken av att vilja hjälpa till. Bedragarna lämnar i stället sina offer med tömda konton, säger Konsumentombudsman Cecilia Tisell.

Bankerna bör ompröva”

I en debattartikel i Dagens Nyheter i söndags utvecklar hon varför bankerna nu måste ta ett större ansvar och även ompröva de fall som tidigare fått avslag från banken:

”HD:s dom innebär en revolution i ansvarsfördelningen mellan kunden och banken vid bedrägerier. Det räcker inte med att kunden luras att lämna ut sina inloggningskoder för att anses ha agerat enligt den juridiska termen särskilt klandervärt. I stället kan ett sådant beteende betraktas som grovt oaktsamt. Det innebär att kundens ansvar begränsas till 12 000 kronor av det förlorade beloppet, som ofta uppgår till hundratusentals kronor. Resten av förlusten ska banken stå för. Det kan innebära skillnaden mellan nattsvart förtvivlan och återfunnet hopp för en drabbad person.”

– Det är hög tid att bankerna tar sitt ansvar i den här frågan, säger Cecilia Tisell på DN Debatt.

För de konsumenter som drabbats finns information och mallar till brev som går att använda i kontakt med banken. Informationen finns på hallåkonsument.se.

Information om bank- och kortbedrägerier på hallåkonsument.se

Debattartikeln i sin helhet finns på dn.se (abonnemang krävs).

Debattartikeln "Bankerna måste börja ersätta offren för bedrägerier" dn.se