Äldre med skog och jordbruk luras av säljare

Pressmeddelande: 8 januari 2018
Den som äger skog eller jordbruksmark och är äldre kan vara en måltavla för oseriösa försäljare. Därför skriver Konsumentverket nu brev till drygt 79 000 personer.

– Vi har märkt att en del företag riktar in sig på just äldre personer som har skog eller jordbruksmark. Det kan vara både telefonförsäljare och säljare som knackar på hemma hos folk. Säljarna kontaktar dem med syfte att sälja på dem något, för att sedan hänvisa till att de är företagare när de vill ångra sitt köp. Men ska varan eller tjänsten användas privat räknas man som konsument och lagens regler om ångerrätt gäller, säger Magnus Karpe som är jurist på Konsumentverket.

Fula metoder

Han har mångårig erfarenhet av telekom-frågor, och många gånger är det just telefonabonnemang som företagen vill sälja, men det kan också vara andra varor och tjänster.

– Vi tycker att det är oerhört fult att ge sig på 80- och 90-åringar som inte är företagare och sälja på dem företagsabonnemang. Därför vill vi nå den här målgruppen och berätta för dem att de inte alls behöver gå med på att de köpt något som företagare, bara för att de kanske äger en bit skog eller jord, säger Magnus Karpe.

Nytt med brev

I vanliga fall informerar Konsumentverket främst via sina webbplatser och förstärker informationsspridningen via sociala medier. Men inte den här gången.

– Vi hoppas att det här initiativet ska göra att markägare vet hur de kan agera och att de vågar protestera om de drabbats, säger Magnus Karpe.

Kontaktperson för medier:  Magnus Karpe, jurist på Konsumentverket, nås via presstjänsten tfn 054-194020