Karamba fälls för spelreklam

Pressmeddelande: 9 november 2020
Reklamen lovar en bonus på 2 000 kronor, men för att kunna få ta del av den tvingas spelaren spela för över 70 000 kronor. Domstolen kräver nu att begränsningarna måste framgå tydligare för den som vill spela.

Spelbolaget AG Communications med spelsajten Karamba fälls av Patent- och marknadsdomstolen bland annat för reklam som strider mot spellagens krav på måttfullhet.

Domstolen konstaterar att det är svårt för spelare att förstå vilka begränsningar erbjudandet om bonus och så kallade free spins har i reklamen för spelsajten.

I domens fem punkter finns flera förbud och krav på tydligare information från spelbolaget. Varje punkt är förknippad med ett vite på tre miljoner kronor, sammanlagt 15 miljoner kronor.

–Det är bra att domstolen tydligt markerar att det inte är tillåtet att vilseleda någon att tro att man får en stor bonus, när det i själva verket handlar om att man måste spela för väldigt stora belopp under kort tid för att ha en chans att få bonusen eller kunna ta ut några vinster, säger Pär Magnusson, processråd vid Konsumentombudsmannen, KO.

Bolaget också försökt förmå konsumenter att fortsätta och registrera sig för spel, när de valt att avbryta registreringen. Spelbolaget hävdar att uppmaningen ”Vänta, chansen att vinna stort väntar på dig. Slutför registreringen och börja spela!” är skämtsamt menat, men det argumentet roade inte domstolen.

För att läsa domen kontakta registraturen på konsumentverket@konsumentverket.se och ange diarienummer 2019/790.

För mer information kontakta processrådet Pär Magnusson via presstjänsten tfn 054-19 40 20 eller presstjanst@konsumentverket.se.