KO stämmer Qliro för påträngande lånereklam

Pressmeddelande: 10 maj 2022
Kunder som betalat köp på nätet med faktura genom Qliro fick flera mejl med reklam för lån från företaget. En person fick 17 mejl på kort tid med uppmaning att låna pengar.
Man betalar med kort

Nu ansöker Konsumentombudsmannen, KO, om stämning hos Patent- och marknadsdomstolen mot företaget för marknadsföring som strider mot konsumentkreditlagen och marknadsföringslagen.

Krav på måttfullhet

Reklamen, som företaget mejlade ut, framhöll hur enkelt och bekymmersfritt det är att låna pengar – något som går emot kravet på måttfullhet när det handlar om krediter. 

–Eftersom vi vet att konsumenter riskerar att lockas att ta lån som de inte har råd med är det viktigt att kreditföretagen följer lagen och inte utmålar lån som ett lätt sätt att reda ut sin ekonomi, säger Ida Nyström, processråd vid KO.

Uppmanades att låna

Förutom att konsumenter på kort tid fick många mejl från företaget, mellan tre och sjutton mejl, har innehållet varken varit återhållsamt eller neutralt. Reklamen har bland annat innehållit följande uppmaningar: ”säg hej då till dyra lån”, ”samla lån och få mer pengar över i sommar” och ”ett smart lån som ger pengar över”.

I reklamen framhöll Qliro också att väldigt många konsumenter har ansökt om lån hos företaget och på så sätt framställt det som något odramatiskt och fördelaktigt att göra. Företaget har till exempel använt påståendet ”gör som tusentals andra, testa och se vad vi kan göra för dig” och”80 000–95 000 kunder har redan ansökt om lån”.

Viktigt att förtydliga reglerna

När Konsumentverket inledde en granskning av Qliro förra året upphörde företaget med lånereklam via mejl. KO väljer ändå att gå vidare med en stämningsansökan eftersom det är angeläget att få domstolens syn på hur lagen ska tolkas när det gäller marknadsföring av krediter. Att reglerna prövas och blir tydliga är viktigt både för branschen och för tillsynsmyndigheten Konsumentverket.

Kontakt för medierna: processråd Ida Nyström via presstjänsten tfn 054-194020

Läs mer i KO har ordet: Upprörande med påträngande kreditreklam.