Kundomdömen på nätet svåra att lita på

Pressmeddelande: 21 januari 2022
Av 223 granskade webbsajter visade sig mer än varannan använda sig av kundomdömen som kan strida mot EU-rätten. Det är resultatet av en granskning som Konsumentverket genomfört med flera andra konsumentmyndigheter inom EU.
kvinna framför laptop

Går det att lita på att kundomdömen är äkta och har skrivits av människor som faktiskt har använt produkten eller tjänsten som de betygsätter? Det är en fråga som många konsumenter ställer sig och också skälet till EU-kommissionens granskning. Konsumentmyndigheter i medlemsländerna har bland annat tittat på om företagens policy för kundomdömen är offentlig och vad som görs för att förhindra fejkade betyg eller om betalda omdömen är förbjudet eller inte.

Nedslående resultat

Resultatet är nedslående. 55 procent av 223 granskade nätbutiker och webbsajter använde sig av kundomdömen på ett sätt som kan strida mot EU-rätten. Ytterligare 18 procent av sajterna samlar in och presenterar kundomdömen på ett sätt som är tveksamt.

Övriga resultat från granskningen

  • 104 av de 223 granskade webbsajterna informerar inte konsumenterna om hur kundomdömen samlas in och bearbetas. Endast 84 av de granskade sajterna gör den informationen tillgänglig på betygssidan, medan övriga nämner det i det finstilta bland villkoren.
  • 118 sajter saknar information om vad som görs för att förhindra fejkade omdömen.
  • 176 av sajterna nämner inte att betalda omdömen markeras särskilt eller annars är förbjudna.
  • Det är många gånger otydligt hur omdömen genererar betyg i form av t ex stjärnor. 156 av sajterna använder sig av ett sådant betygssystem, men endast 49 förklarar tydligt hur systemet fungerar.

Myndigheter inom EU kan komma att kontakta företag

Nu kommer konsumentmyndigheterna i respektive medlemsland att utifrån sina nationella bestämmelser bedöma om och i så fall vilka företag som ska kontaktas för att åtgärda brister.

Du hittar EU-kommissionens pressmeddelande om granskningen på deras webbplats

Kontakt för media

Kontakta presstjänsten på telefon 054-19 40 20 eller presstjanst@konsumentverket.se