Budgetkalkylen

Rörliga kostnader

Dessa budgetsiffror kan du välja att hämta automatiskt

Budgetsiffror

Har du angett personer som ingår i hushållet så kan du hämta in Konsumentverkets schablonsiffror för posterna

Här fyller du i hushållets kostnader för mat förutom lunch måndag - fredag. Kostnaden bygger på en näringsberäknad matsedel med vanliga rätter som innehåller både råvaror och halvfabrikat. Lättöl, godis, läsk och snacks ingår, men endast i en mycket begränsad omfattning. Alkohol ingår inte.

Förutom kläder och skor ingår också utgifter för kemtvätt, skoreparationer samt tillbehör som väska, klocka och paraply.

Vanliga fritidsaktiviteter, leksaker, böcker, skidor, cykel, föreningsavgift med mera.

Här anger du månadskostnaden för mobiltelefon.

Här anger du utgifter för till exempel tvål, tandkräm, mensskydd, blöjor och hårklippning.

Här anger du till exempel tvätt- och rengöringsmedel, toalett- och hushållspapper med mera.

Här ingår månadskostnaden för möbler, kökssaker, TV, dator med mera. Det vill säga sådant som slits och så småningom kommer ersättas. Kostnader för frys samt för disk- och tvättmaskin ingår inte. TV-licens och Internetabonnemang ingår inte här utan finns istället med under posten "Medier" under "Fasta kostnader".

Dessa budgetsiffror fyller du i manuellt

Här fyller du i månadskostnad för lunch du tagit med hemifrån eller äter på restaurang eller köper med från butik måndag-fredag. Barnen äter i skolan.

Här anger du hushållets månadskostnader för resor med buss, tåg eller samåkning.

Här anger du hushållets uppskattade månadskostnad för läkar- och tandläkarbesök samt mediciner.

Här fyller du i om du avsätter pengar till ett sparande varje månad eller till en buffert för framtida oförutsedda utgifter. Hur stor buffert du kan behöva beror på hur du lever och bor. Den som bor i hus behöver normalt sett mer än den som bor i lägenhet.

Här har du möjlighet att lägga till poster som inte tagits med ovan till exempel månadspeng, presenter, husdjur, semester samt café- och restaurangbesök.

Avbryt