Hoppborgar

Uppblåsbara hoppborgar kan medföra en allvarlig risk om barn som hoppar kan slungas ut eller falla ur borgen och landa på ett hårt underlag. Allvarliga skallskador har inträffat i Sverige och i andra länder även flera dödsfall.

För företagare: Innehållet på den här sidan är riktat till företagare. Är du konsument och letar efter regler som gäller produktsäkerhet, hittar du information på Hallå konsument, vår upplysningstjänst för konsumenter. Till Produktsäkerhet på hallakonsument.se

I standarden SS-EN 14960:2013 finns säkerhetskraven för uppblåsbara hoppborgar. I standarden finns bland annat krav på att det ska finns personal vid borgen som håller uppsikt, både över antalet barn och omgivningen kring borgen. Om du lämnar borgen obevakad ska ansvariga tömma den på luft först.

Standarden på SIS webbplats

För dig som har en hoppborg vid ditt näringsställe

Erbjuder du hoppborgen vid ditt näringsställe, till exempel en restaurant, så ansvarar du för säkerheten kring hoppborgen. Till exempel att det finns stötdämpande underlag, att den är förankrad och att den inte lämnas uppblåst utan att det finns personal som har uppsikt.

Mer information till dig som har hyrt en hoppborg 

För dig som hyr ut hoppborgar till andra företag

Om ditt företag hyr ut hoppborgar till andra företag är det viktigt att du lämnar information om hur hoppborgen ska användas på ett säkert sätt.

Mer information till dig som hyr ut hoppborgar

Läs mer om säkerhetsansvar för tjänster

Senast granskad 26 november 2019