Barnsäkerhet

Innan du köper leksaker och andra produkter till barn bör du kolla upp att de är säkra och inte innehåller några farliga ämnen. Många produkter är bra och syftar till att göra föräldralivet enklare men det är viktigt att vara vaksam.

Det finns ett stort utbud av produkter på marknaden som riktar in sig på skötsel och omsorg om barn, transport av barn och barns sömn och lek. För många produkter finns säkerhetskrav som regleras av särskilda EU-standarder. Var noga med att undersöka produkten innan du köper den, eller när du får den levererad om du köper från exempelvis en webbutik.

Handla begagnade barnprodukter

Köpa begagnade barnprodukter och kläder kan både vara bra för miljön och för din privatekonomi. Men tänk på att undersöka varan noga innan du köper den.

Var särskilt noga när det gäller köp av bilbarnstolar, hjälmar, flytvästar och barnvagnar. Säkerheten kan ha påverkats beroende på vad produkten har utsatts för. Materialet kan ha åldrats och fått ändrade egenskaper.

Tänk på att du inte har någon ångerrätt när du köper produkter av en privatperson. Konsumentköplagen gäller inte heller men däremot gäller köplagen som säger att varan du köper ska stämma överens med avtalet.

Senast granskad 30 mars 2021