Säkerhet och barnkläder

Barn växer och behovet av kläder är stort. Oavsett om du köper nya eller begagnade barnkläder är det saker du behöver ha koll på.

Tänk på det här:

  • Kontrollera barnkläderna! Undvik långa snoddar och dragband i småbarnskläder. Välj kläder med avtagbara huvor och kontrollera att dekorationer och smådelar inte lossnar lätt.
  • När du handlar på internet är det tryggast att ta reda på om kläderna är tillverkade för att få säljas inom EU. I värsta fall kan textil som inte är tillverkad för EU innehålla ämnen som kan skada hälsan och miljön.
  • Välj gärna miljömärkta barnkläder.

Huvor och långa dragband kan fastna

Det finns en risk att huvor som är fastsydda i plagget fastnar när barnet leker. Välj istället ett plagg med löstagbar huva som lossnar lätt så minskar du risken för en olycka. Då kan du även själv välja att ta av huvan innan barnet leker.

Det har inträffat olyckor där barn har fastnat med kläder eller dragband i exempelvis springor i klätterställningar, rutschkanor, bussdörrar eller utstickande trädgrenar.

För att minska risken för att barn ska skada sig får det inte finnas snoddar och dragband i huvud- och halsområdet på kläder till barn upp till 7 år. På större barnkläder från 7 år upp till 14 år får det finnas hängande dragband, men de måste vara korta.

Dekorationer och knappar på barnkläder kan lossna

Barnkläder har ibland smådelar fastsatta som exempelvis pärlor, rosetter, knappar som kan lossna. Eftersom små barn gärna undersöker och stoppar saker i munnen så kan smådelarna vara farliga för barnet. Förvissa dig om att smådelar sitter fast ordentligt så att de inte lossnar och fastnar i halsen på barnet och orsakar kvävning.

Kemikalier i barnkläder

Det är extra viktigt att vara vaksam på textilier som används av barn eftersom de är mer känsliga för olika kemiska ämnen. Barn andas snabbare, dricker och äter mer i förhållande till sin kroppsstorlek samtidigt som många av kroppens system utvecklas.

Tänk därför på att tvätta nya kläder innan ditt barn använder dem för första gången. En stor del av de kemikalier som finns i nya textilier försvinner ut med sköljvattnet i samband med de allra första tvättarna. När det gäller tvättmedel och sköljmedel innehåller många parfym, vilka kan orsaka allergi. Välj gärna miljömärkta och parfymfria produkter och överväg om du verkligen behöver sköljmedel till barnens kläder.

Mer om kemikalier i barns vardag på Kemikalieinspektionens webbplats

Senast granskad 31 mars 2021