Säkerhet för ridsport och trav

När du ska rida eller köra häst finns det en hel del att tänka på när det gäller utrustning. Typgodkänd hjälm och skyddsväst samt bra skor är viktigast.

Tänk på det här:

  • Ridhjälmen ska passa bra på huvudet och vara CE-märkt. Byt alltid hjälmen om den utsatts för kraftigt slag.
  • I stallet ska du undvika smycken, huvor och andra saker som du kan fastna med. Sätt upp håret om du har långt hår.
  • Kontrollera också att hästen är rätt utrustad, exempelvis att sadeln är ordentligt åtdragen så att den inte åker runt.

Använd en hjälm avsedd för hästsport för att skydda huvudet. Den ska vara CE-märkt och ha en god passform. Köp inte en begagnad hjälm, den kan ha varit med om stötar som gjort att skyddet försämrats. Byt ut hjälmen om den har fått hårda slag, tänk på att skadan inte alltid syns. Köp inte en hjälm att växa i, den ger inte rätt skydd. Använd alltid hakbandet så att hjälmen sitter på även om du ramlar av.

En skyddsväst lindrar om du ramlar av hästen och gör att trycket fördelas över en större yta på överkroppen. Skyddsvästen ska vara CE-märkt. Köp aldrig en väst att växa i då det inte ger rätt skydd. Det är viktigt att västen känns bekväm och har rätt storlek.

Ha inte gympaskor när du rider, använd ridstövlar eller ridskor med klack. Ridskor med klack gör att foten inte glider igenom stigbygeln och fastnar. Du ska även ha skor med klack när du kör långvagn eller sulky. Använd säkerhetsstigbyglar för att förhindra att foten fastnar i stigbygeln om du skulle ramla av.

Förutom att du ska ha rätt utrustning, kontrollera att hästen också är rätt utrustad. Hästens utrustning ska vara hel, passa på hästen och vara anpassad för den aktivitet ni ska utföra.

EU-beslut ska ge ryttare ett högre skydd

Om en ridhjälm ska få säljas inom EU ska den ha högsta möjliga skyddsförmåga utan att vara ett hinder för ryttaren. Vad det innebär i detalj har tidigare framgått av standarden EN 1384, en märkning som funnits i ridhjälmar tillsammans med CE-märket.

Under hösten 2014 beslutade EU-kommissionen att ridhjälmarna ska ge ett högre skydd. Därför räcker inte längre enbart EN 1384 för att tolka lagens krav.

Svårt att veta vilka krav som gäller för godkännande

Ridhjälmar som är certifierade (typgodkända) enligt EN 1384:1996 eller EN 1384:2012, får fortsätta att säljas om de är tillverkade före den 4:e november 2014. Ridhjälmar som är tillverkade från och med detta datum måste vara certifierade på annat sätt. I praktiken sker detta delvis enligt EN 1384, men med vissa ändringar och tilläggskrav.

Eftersom man använder lite olika metoder och kan ha olika märkning på hjälmarna, är det ibland svårt att se om en ridhjälm är certifierad enligt de nya kraven. Vanligast är märkningen VG1 01.140, men även EN 1384+VG1 och CE++ förekommer och på senare tid också EN1384:2017.

Det finns ingen komplett lista över alla aktuella märkningar. En ridhjälm som bara har märkningen EN 1384:1996 eller EN 1384:2012 (förutom CE-märkning), har troligen ingen certifiering enligt de nya kraven. Vilken certifiering och märkning som kommer att användas framöver är inte bestämt, men både gamla och nya ridhjälmar måste vara CE-märkta.

Kontakta ditt förbund om regler för hjälmanvändning

Det finns inga lagar med krav på att du ska ha en hjälm när du rider eller som styr vilka hjälmar du får använda. De olika förbunden inom rid, trav och galoppsport i Sverige har däremot egna regler för hjälmar inom respektive verksamhetsområde. Kontakta ditt förbund om du har frågor om vilka regler som gäller inom ditt hästsportområde.

Ladda ner Konsumentverkets publikation Välkommen till stallet som innehåller information om säkerhet i samband med häst- och ridverksamhet

Broschyren Välkommen till stallet

Senast granskad 9 juni 2021