Säkra reflexer och reflexvästar

Det är viktigt att synas när du är ute och promenerar eller cyklar i trafiken. Nästan 9 av 10 uppger att någon reflexprodukt används i hushållet. I ungefär hälften av de svenska hushållen används reflexvästar, även kallad varselvästar. Du behöver se till att reflexerna du använder är av bra kvalitet.

Tänk på det här:

  • Se till att reflexen eller reflexvästen har CE-märke. Märket ska sitta på produkten.
  • Tvätt försämrar reflexer. Läs tvättråden för uppgifter om max antal tvättar.
  • Byt ut reflexer med repig och matt yta.

När du rör dig i trafiken med reflexer, återkastar reflexerna ljuset från fordonens strålkastare i samma riktning som ljuset kommer ifrån. Reflexer ger god synbarhet vid mörker, men har ingen större effekt när det är ljust ute. Vid dagsljus behöver du istället ett plagg som är av ett så kallat fluorescerande material som ger en skarp kontrast mot omgivningen för att synas bra.

Det fyra vanligaste varselprodukterna för konsumentbruk är:

  • Reflexväst, även kallad varselväst.
  • Hängande reflex.
  • Reflexband, även kallad slap-wrap, som böjer sig runt arm eller ben.
  • Reflexsele.

Hängande reflexer, slap-wraps och reflexselar är bara gjorda för synbarhet i mörker. De flesta varselvästar har däremot både reflexband och ett fluorescerande bakgrundsmaterial som ger hög synbarhet även i dagsljus. Godkända varselvästar finns i typiska neonfärger som grön, gul, orange röd, rosa och vissa blandningar av dessa.

Vad du ska använda beror på ljuset ute

Ska du vara ute i skiftande ljusförhållanden bör du välja en varselväst eller något annat varselplagg i fluorescerande material med reflexer. Om du bara kommer att vara ute i mörker kan det räcka med hängande reflexer och slap-wraps. Det finns även västar som är utformade för synbarhet endast i mörker. De ska då vara tydligt märkta med information om detta.

CE-märkning av varselplagg och personreflexer

Varselplagg och personreflexer klassas som personlig skyddsutrustning och ska alltid vara CE-märkta.

  • Godkända hängande reflexer och slapwraps har normalt även märkningen EN 13356 eller EN 17353.
  • Godkända varselvästar har normalt märkningen EN 1150, EN 17353 eller EN ISO 20471.
  • Godkända reflexselar har normalt märkningen EN 17353.

När ska kläder med reflex vara CE-märkta?

Om tillverkaren anger att kläder ska ge förhöjd synbarhet, eller om det uppenbara huvudsyftet med plagget är synbarhet i trafiken, är plagget personlig skyddsutrustning och ska ha ett CE-märke.

Mindre reflexdetaljer på vanliga plagg kan också ge förhöjd synbarhet, men det är svårt att veta i vilken omfattning och du kan inte använda sådana plagg som ersättning för CE-märkta varselkläder.

Senast granskad 2 mars 2022