Säkra reflexer och reflexvästar

Det är viktigt att synas när du är ute och promenerar eller cyklar i trafiken. Nästan 9 av 10 uppger att någon reflexprodukt används i hushållet. I ungefär hälften av de svenska hushållen används reflexvästar, även kallad varselvästar. Du behöver se till att reflexerna du använder är av bra kvalitet.

Tänk på det här:

  • Se till att reflexen eller reflexvästen har CE-märke. Märket ska sitta på produkten.
  • Tvätt försämrar reflexer. Läs tvättråden för uppgifter om max antal tvättar.
  • Byt ut reflexer med repig och matt yta.

När du rör dig i trafiken med reflexer, återkastar reflexerna ljuset från fordonens strålkastare i samma riktning som ljuset kommer ifrån. Reflexer ger god synbarhet vid mörker, men har ingen större effekt när det är ljust ute. Vid dagsljus behöver du istället ett plagg som är av ett så kallat fluorescerande material som ger en skarp kontrast mot omgivningen för att synas bra.

Det tre vanligaste varselprodukterna för konsumentbruk är:

  • Reflexväst, även kallad varselväst
  • Hängande reflex
  • Reflexband, även kallad slap-wrap, som böjer sig runt arm eller ben

Hängande reflexer och slap-wraps är bara gjorda för synbarhet i mörker. De flesta varselvästar har däremot både reflexband och ett fluorescerande bakgrundsmaterial som ger hög synbarhet även i dagsljus. Godkända västar finns i typiska neonfärger som grön, gul, orange röd, rosa och vissa blandningar av dessa.

Vad du ska använda beror på ljuset ute

Ska du vara ute i skiftande ljusförhållanden bör du välja en varselväst eller något annat varselplagg i fluorescerande material med reflexer. Om du bara kommer att vara ute i mörker kan det räcka med hängande reflexer och slap-wraps. Det finns även västar som är utformade för synbarhet endast i mörker. De ska då vara tydligt märkta med information om detta.

CE-märkning

Varselplagg och personreflexer klassas som personlig skyddsutrustning och ska alltid vara CE-märkta. Godkända personreflexer har normalt även märkningen EN 13356 och varselvästar har ofta märkningen EN 1150, EN 471 eller EN ISO 20471.

När blir ett plagg personlig skyddsutrustning?

Om tillverkaren anger att plagget ska ge förhöjd synbarhet, eller om det uppenbara huvudsyftet med plagget är synbarhet i trafiken, får det anses vara personlig skyddsutrustning och ska ha ett CE-märke. Reflexer på vanliga plagg är bra men ersätter inte varselkläder som är särskilt framtagna för synbarhet. Mindre reflexdetaljer ger förhöjd synbarhet, men det kan vara svårt att veta i vilken omfattning.

Senast granskad 30 mars 2021