Celeste: Varför tar man skolan för givet?

Närbild av en person som skriver med penna på ett linjerat papper

Många svenska barn och ungdomar struntar i skolan, samtidigt som det finns unga i andra länder som inte ens har en skola att gå till. Hur har det blivit så här?

De som sitter bakom mig skrattar. Jag vänder mig om och ser att de alla tittar på någons datorskärm.

– Han kommer! väser någon i dörröppningen och alla slår våldsamt ner sina datorskärmar och springer tillbaka till sina vanliga platser som galna hyenor. Nervöst slår de slumpmässigt upp en sida i kemiboken och låtsas som att de pluggar inför morgondagens prov. Läraren märker ju inte att ingen egentligen bryr sig om hans undervisning och vad han har att säga. Bara jag.

Jag tänker ofta på “barnen i Afrika”, a.k.a. alla vuxnas favoritfras om de vill att ett barn ska vara mer tacksam.

– Maten är äcklig, säger man.

– Men ät upp, tänk på barnen i Afrika som inte har någon mat, säger de.

– Mamma jag vill ha en ny mobil, säger man.

– Barnen i Afrika har inte ens en mobil, säger de.

– Kan jag få skjuts till skolan idag? frågar man.

– Barnen i Afrika måste gå flera mil bara för att få vatten, säger de.

Men i just det här fallet, då blir jag så jävla förbannad och vill bara skrika om barnen i Afrika åt hela klassrummet. Jag förstår mig inte på att folk seriöst KLAGAR över att de måste gå i skolan. Visst, ibland är det skitstressigt och långtråkigt och man gör hellre något annat.

Jag själv klagar på skolan ibland. Men sen tänker jag på de där stackars barnen i Afrika som förmodligen inte får lära sig något alls. Att vi faktiskt får gå i skolan och lära oss saker helt gratis tycker jag att man ska vara tacksam över. Varför vill ingen ta vara på det faktum att man praktiskt taget får ett jobb gratis?

Istället för att sitta och klaga hela dagarna på hur skolan sliter ut en kanske man också ska tänka på allt som vuxna gör, hur hårt de arbetar för att vi ska kunna få gå i skolan gratis. Och alla lärare, som faktiskt pallar vara det. Jag har en stor beundran för alla bra lärare därute. (Vad en bra lärare är kan jag nog inte riktigt sätta fingret på, sånt märker man bara. Tydlig ska hen i alla fall vara.)

Det borde vara ett mycket mer uppskattat jobb. Tänk att det finns folk som har förmågan att lägga grunden till någons liv. Sådana människor ska uppskattas. Kärlek till er. Ändå finns det folk som är helt och hållet blinda för det här och bryr sig inte alls, är fullständigt nonchalanta, skolkar, skiter i sina betyg. Ni som gör det, allvarligt, skäms på er.

/Celeste

Senast granskad 16 november 2016