Emma: Dagens ideal är motbjudande

En tjej som tar på mascara framför en spegel

Pinnsmala ben. Stora bröst. Utstickande höftben. Magra midjor med synliga revben. Sjukliga proportioner. Det är så dagens reklam framställer tjejer. Sjukliga ideal skapas som sedan, för allt för många, leder till ätstörningar.

Det första jag slås av den där kalla januarikvällen när jag går på Uppsalas snötäckta gator är de onaturliga proportionerna hos underklädesmodellerna som täcker reklampelarna. På senare tid har modellers kroppsstorlekar kritiserats hårt för att vara alldeles för magra. Debatten har växt och det är ett omtalat ämne som väcker många känslor. Även hos mig.

Pinnsmala ben, alldeles för smala midjor, revben som sticker ut, stora bröst, urgröpta ansikten och tomma blickar som skvallrar om sjuklighet. Det här är reklamens mörka baksida. Facit för hur många tjejer hamnar i tankar om att skapa en kropp som är smal som en sticka. Dagens reklamideal leder raka vägen till sjukliga kroppsformer och ätstörningar.

Vart tog välmåendet vägen?

Kvinnans annars så vackra kropp, med mjuka linjer, fylliga kroppsformer, rosiga kinder och livfulla ögon har ersatts av något så osunt och motbjudande att jag mår illa. Jag mår illa för att samhället har så sjuka ideal. Ideal som är helt absurda och avskyvärda. Varför siktar alla mot en midja som är lika smal som den egna halsen? Med bröst stora som meloner och ben lika rangliga som armar? Det finns inget som helst välmående med detta.

Inte en enda person skulle klara av att leva med samma proportioner som en modell har. I stort sett alla modeller redigeras och retuscheras för att bli ännu tunnare än vad de redan är. Ingenting förblir normalt. Men tyvärr är det dessa egenskaper som många eftersträvar. Idéer sätts igång i unga tjejers huvuden om att det är så här som man ska se ut. Jag vet hur det kan vara, jag har själv varit i den där sitsen. Jag har haft de tankarna. Jag ville också se ut som modellerna på reklamplanscherna.

Samhället måste ta ansvar

Men inte nu. Nej. Nu får det räcka! Samhället försöker forma oss unga tjejer till något dåligt. Jag är trött på det här. Jag är trött på allt tjat och missnöje över den egna kroppen. För hur många gånger har man väl inte hört folk som klagar på att de är för tjocka? Att de har för feta lår, för stor mage, är för bleka, har för små bröst och för feta armar? Listan kan göras oändlig. Det är så sorgligt. Vi, samhället, har skapat detta och det är också vi som måste få bort denna bild av kvinnokroppen.

Varför inte göra som Dove gjort på senare tid och använda sig av normalviktiga modeller? Modeller som faktiskt liknar kvinnokroppen, så som den är byggd för att vara. Det är dags att stå upp för det vi alla kvinnor är och står för: former, liv och ett stort jävla leende på läpparna. Och är det någon som inte håller med dig om detta så vänd dig om och gå därifrån. Låt dem se dig gå din segergång med dina fabulösa former när du visar att du är så mycket bättre än dem. Både i huvudet och i kroppen.

/Emma

Senast granskad 16 november 2016