Jacqueline: Steget mot framtiden

En ungdom som ler mot kameran i ett kök

Att flytta hemifrån är idag ett väldigt stort samtalsämne, speciellt bland unga. Det har nästan blivit en trend att ha ett eget boende.

Följer man inte den så anses man vara ”mammasjuk” eller med ett enklare ord rädd för att skiljas från sina föräldrar. Det som många dock glömmer bort är själva innebörden med att just flytta hemifrån. För jag tror inte att det handlar om att man är rädd för att separeras från sina föräldrar. Jag tror att det är ett enda ord som sätter stopp för det och det är pengar.

Det här året fyller jag 19 år. Jag har en egen lägenhet nu, och min separation från mina föräldrar skedde redan som 17-åring. Som ung tänkte jag inte på konsekvenserna av att flytta hemifrån utan jag såg bara det positiva. Ni vet sådant som i stort sett alla ungdomar tänker på – killar, fester, tjejkvällar och så vidare. Det var först när jag flyttade som tanken på hur jag skulle ha råd med ett eget boende slog mig.

Ett under att jag klarade mig

Jag hade i stort sett bara mitt studiebidrag och underhållsbidrag på ynka 2 250 kronor, men ändå tog jag det här stora steget och flyttade hemifrån. Trots att jag inte hade jobb eller på något sätt hjälp ifrån någon så klarade jag mig. Ibland undrar till och med jag hur jag fick det att gå runt för det är inte bara en hyra att betala utan väldigt mycket där till som till exempel, mat, nöjen, tv-licens, elräkningar och internet.

Jag insåg också väldigt snabbt att jag var tvungen att prioritera annorlunda då pengarna inte räckte till och det var absolut den största skillnaden från att bo hemma till att flytta hemifrån. Förr kunde man lägga sina pengar på nöjen eftersom föräldrarna betalade hushållet, men nu går den största delen utav mina pengar till att betala räkningar. Så det jag vill att alla som funderar på att skaffa eget boende ska tänka på är att det inte bara är en dans på rosor utan att det innebär många motgångar.

Motgångar gör dig starkare

Jag har fått lära mig att motgångar är något man måste möta i livet och min flytt har bara gjort mig starkare som person. Visst att det kan vara tufft att behöva säga nej till sina vänner när man inte har råd att följa med på vissa saker, men det är också en lärdom. Jag har växt otroligt mycket av att få ta eget ansvar för jag vet att allt är möjligt bara man vill.

Om du är beredd att ta ett stort ansvar och prioritera dina pengar på ett helt annat sätt så ska du inte tveka inför att flytta. Det är aldrig någon som har sagt att det är billigt att bo själv. Det är dyrt, och mycket dyrare än vad många tror. Men det är också en stor befrielse. Det är ingen som väcker dig på morgonen, du har inga speciella mattider att passa och utan att behöva bråka med dina syskon får du kolla på vilket tv-program du vill.

Ta steget mot din nya framtid!

/Jacqueline

Senast granskad 16 november 2016