Johanna: Shopparnas värld

Två kvinnor i ett provrum

Det här med shopping är ju så kul! Det är utan tvekan det jag gillar att göra allra mest, frivilligt.

Det slår städning, soffliggande och matlagning med hästlängder. Att hitta nya snygga kläder, inredning till rummet eller lägenheten och teknik. Känslan av att ha ett par nya jeans som sitter som ett andra skinn eller att se resultatet efter att ha gjort om rummet är otroligt härlig.

Man brukar räkna med att jeansen man nyss har inhandlat ska ha samma utseende och passform efter ett tag och att möblerna ska hålla och inte falla ihop direkt efter man har skruvat ihop dem. Har man tur så lyckas man att välja rätt produkt redan i butikshyllan. Jag tror att jag har en form av otur när jag shoppar. Plagg som är fulla av hål, skor som inte vill hålla ihop, mobiler som inte vill fungera och möbler som bokstavligen faller ihop av att jag tittar på dem.

Pengarna hittar jag i garderoben
Jag startade min shoppingkarriär för några år sedan och har sedan dess fått en hel del erfarenheter, både bra och dåliga. Att köpa en ny mobil för ca 7000 kronor och efter en vecka så slutar ljudet att fungera. Det är ju inte bara att gå tillbaka och köpa en ny mobil i butiken. Visst man kan göra det om man råkar ha en halv förmögenhet på sitt konto redan efter 15 år på den här planeten.

Jag har tyvärr inte min förmögenhet på banken utan i garderoben. Jag öppnar kassavalvet varje morgon och känner ändå att det är relativt tomt där inne. Tankarna flyger omkring i huvudet. Ett par nya byxor skulle inte vara helt fel och inte en ny tröja för den delen heller. Mångmiljardären Ingvar Kamprad som sitter inne på 450 miljarder kronor har inte fått ihop de pengarna över en natt eller två, vilket vi inte heller kommer att kunna göra. ”Man blir inte rik av sina inkomster, man blir rik på sina utgifter”. Efter en stunds eftertanke så inser jag att det stämmer.

”Kunden har alltid rätt”
Jag hoppar tillbaka ett steg, hur gör man när man ångrar sig och inte vill ha den nyinköpta saken eller om den är trasig? För ett tag sedan tyckte jag att det var det värsta som finns men efter att ha läst i Ebba von Sydows bok där det står ”kunden har alltid rätt” vilket är sant, så det känns lite bättre. De i butikerna vill (oftast) kundens bästa och hjälper gärna till! Finns det något värre än sura och elaka butiksbiträden? Som slänger kommentarer, ger ryggradsrysande blickar, viskar lite med den andra medarbetaren och tittar på kunden som i vissa fall kan var jag.

Mina misstag har hjälpt mig så nu sparar jag alla kvitton för att kunna vara säker på att om något går sönder så kan man fixa produkten. Även för att kunna motbevisa sina föräldrar om de någon gång skulle klaga på att garderoben får mer omsorg än dammsugaren och vart pengarna tar vägen även när garderoben inte får några tillskott. Jag fick mig en liten chock när jag insåg att 900 kronor hade gått till mat – det vill säga fika på stadens olika caféer. Caffe latte, vanilla latte, chai latte, smoothies, mud cakes, cup cakes, glass, te och listan kan göras längre. Spara kvittona, de kan lösa problemen.

Shopping har en baksida
Det finns även nackdelar med att konsumera produkter, baksidan ingen nämner. Barnarbetarna. Tyvärr så vet jag att det står ”Made in Taiwan", "Handmade in Thailand" och "Made in Bangladesh” i en stor del av kläderna som hänger i garderoben. Man tänker för stunden, inte ett steg längre och följderna som blir av det som ligger i påsen som hänger i din hand efter en shoppingtur.

Så nästa gång du ska dra plastkortet, tänk efter en gång till: Kommer den här att göra mig glad? Redan nu när sommaren står på glänt och det behövs nya sommarkläder så vet jag att svaret kommer att bli ja, varje gång.

/Johanna

Senast granskad 16 november 2016