Louise: Ett liv i "lyx"

En tjej som betlar räkningarna vid köksbordet

Har du någon gång känt att du bara vill flytta hemifrån? Bort från mamma och pappa för att äntligen få dig en egen lägenhet? Där det är du som ställer kraven och där det bara är du som bestämmer, det låter ju perfekt, eller hur?

Jag flyttade hemifrån när jag var 15 och trodde precis som alla andra att det skulle bli drömmen. Att flytta från en liten ort som inte har någonting till att flytta till Karlstad, en stad med möjligheter.

Jag bara väntade tills efter sommaren då jag tog klivet ut och kunde göra vad jag ville, komma hem när jag vill, äta lunch ute varje dag, shoppa varje dag och leva riktigt gött. Jag hade inget jobb eller så, utan hade tänkt klara mig på bara studiebidraget på 1 050 kronor.

Hur tänkte jag där?

Bara efter några veckor som nyinflyttad i Karlstad märkte jag att pengarna bara försvann, även fast jag varken shoppat eller käkat ute. En lunch på stan runt 100-lappen, en tröja på H&M 130, skor på vilken skoaffär som helst 300–400 kronor. Hur tänkte jag där?

Att bara köpa frukost till en vecka går på dryga 100 kr, sen ska det vara middag och kvällsmat. Sen kanske man har någon kompis som stannar över en natt, och då maten går åt ännu snabbare. Och på helgerna om man stannar kvar ska man ha alla dagens måltider i kylen – och vilken tonåring utan jobb fixar det med 1000 kronor i månaden? Inte jag i alla fall.

Lyxdrömmen försvann fort

Min dröm att leva lyxliv i Karlstad försvann så fort jag hade förstått att det inte funkar eftersom pengarna inte räcker till. Jag minns vad min hemkunskapslärare sa till mig, med ironi i rösten; ”Tänk vad gött ni kommer få det när ni flyttar till Karlstad, kan gå ut och äta på nåt ställe där maten är supergod varje dag och kunna shoppa så mycket att ni inte kan bära med er påsarna hem! Det blir grejer det!”. Inte för att jag tänkte så mycket på att det aldrig skulle funka, för det skulle ju rocka fett att få leva på det sättet!

Nu i efterhand vet jag inte riktigt vad jag tänkte med, det finns så mycket extra utgifter som du inte ens tänker på att du måste lägga ut pengar för att köpa, till exempel hygienartiklar, tvättmedel, städgrejer och så vidare.

Värt det att leva snålt


Nej, det var inte drömmen att flytta hemifrån, men det var ett steg ut i vuxenlivet. Jag skulle aldrig kunna tänka mig att flytta tillbaka hem igen, jag väljer att leva snålt framför att leva ”normalt” endast för att jag trivs så bra i den här staden.

Om du är sugen på att flytta hemifrån eller om du är på väg att flytta hemifrån så kan du slänga lyxlivsdrömmarna i sjön, såvida du inte har ett jobb vill säga. Det är inte pest, men det funkar, helt klart.

/Louise

Senast granskad 16 november 2016