Victoria: Att fylla 18

En tårta med smultron med ljus som det står hurra på.

Att fylla 18 innebär en stor frihet. Men det innebär också att man blir myndig med allt vad det innebär.

Om några veckor fyller jag 18 år. Det betyder att jag då får dricka lagligt, köpa cigaretter och ta körkort. Dessutom innebär detta också att jag blir myndig, vilket innebär att jag hädanefter får ta hand om mig på egen hand. Ett av de större problemen som finns, för de allra flesta nyblivna 18-åringar, är ekonomin. Att man ska prioritera rätt saker och samtidigt vara sparsam och ha kul.

Mina föräldrar, som bor i en lägenhet i Karlstad, åkte för en månad sedan till Filippinerna på semester. Vilken möjlighet för mig att få ha en stund för mig själv! Inte höra på tjat om smutskläder, diskmaskinen, städning och matlagning. Nu hade jag chansen att göra det på mitt sätt.

Flyttade ihop med kompisarna

Så en söndag flyttade jag in, i en nyrenoverad stor vit lägenhet, tillsammans med mina närmsta tjejkompisar. Sju tjejer som alla vanligtvis bor hemma, som inte kan laga mat eller ens starta en tvättmaskin, ska bo tillsammans under två veckors tid med ett badrum och en enda plattång. Min pappa sa: ”Jag ger dig tre dagar, sen kommer era pengar att vara slut”.

Vi tjejer hade sådana stora planer om dessa två veckor som vi skulle spendera tillsammans. Vi skulle storhandla, gå kvällspromenader, vara vakna och prata om allt mellan himmel och jord långt in på nätterna. Till frukost skulle vi äta en stabil frukost med bacon, ägg, juice och rostade mackor. Till middag skulle vi äta tacos, lax och kyckling med ris. Sådan mat som vi älskar. På helgerna skulle vi ut och shoppa i centrum och äta middagar på restauranger.

Det var svårare än jag trodde

Nu i efterhand har jag insett att det inte var så lätt som jag trodde. Vi bråkade aldrig eller något i den stilen, utan det var mer att ekonomin satte gränser. Vi kunde till exempel inte handla den mat som vi helst skulle vilja äta. Visst kunde vi köpa lax, klyftpotatis, fläskfiléer och kyckling. Men hur skulle vi då kunna ha råd med frukostprodukterna som bröd, mjölk, smör och pålägg?

Dessa två veckor fick vi lära oss att prioritera rätt saker, att lägga pengarna på de viktigare varorna. Det har varit lärorikt och samtidigt viktigt. Nej, just nu känns det rätt skönt att bo hemma med mamma och pappa, som ser till att det alltid finns mat i kylen. Men snart kommer dagen då jag måste flytta hemifrån och ta hand om mig själv. Även om det bara var två veckor, så har jag ändå fått en försmak av vad som väntar.

/Victoria

Senast granskad 16 november 2016