Livet och pengarna

Vad

En film med tillhörande lärarhandledning om privatekonomi, konsumenträtt och internethandel.

OBS! Livet och pengarna producerades 2011 och informationen börjar bli inaktuell. Därför tar vi bort filmen och lärarhandledningen den 1 juli 2018.

För vem

Årskurs 8–9, men kan även användas på gymnasiet.

Beskrivning

I Livet och pengarna får du möta en rad olika karaktärer i skiftande miljöer och situationer. Filmen består av tre avsnitt: privatekonomi, konsumenträtt och internethandel. Filmen ger övergripande kunskaper på ett lättsamt sätt, men det finns också utmärkta möjligheter till fördjupning och diskussioner. Om du skrollar ner kan du titta på filmen. 

Lärarhandledning "Livet och pengarna"

PDF 6 MB. Öppnas i nytt fönster

Livet och pengarna handlar om privatekonomi, konsumenträtt och internethandel. Lärarhandledningen ger möjligheter till fördjupning och diskussioner.

Titta på trailern för filmen Livet och pengarna

frameborder='0' webkitAllowFullScreen mozallowfullscreen allowFullScreen>


Många valmöjligheter

Du kan själv välja att visa hela filmen på en gång eller ett avsnitt i taget. Till filmen, som är framtagen utifrån Lgr 11 finns också en lärarhandledning som ger möjligheter till fördjupning och diskussioner. Du kan titta på avsnitten här på webbplatsen eller beställa en dvd via publikationsshopen. Där kan du även ladda ner lärarhandledningen.

Livet och pengarna är ett samarbete mellan Finansinspektionen, Konsumentverket och Kronofogden.

Avsnitt 1 – Om privatekonomi (20 minuter)

Genom Bosses ögon får du lära dig mer om ekonomi. Till exempel vad en tonåring kostar, varför man ska spara och vad som händer om man inte betalar räkningar i tid. Journalmannen genomför ett farligt experiment.

 

Avsnitt 2 – Om konsumenträtt (15 minuter)

Här får du lära dig mer om konsumenträtt. Till exempel hur du klagar på en vara och varför kvittot är så viktigt att spara. Du får veta vilka rättigheter och skyldigheter du har. Och med hjälp av Chica Loca slipper du att bli blåst. Action!

frameborder='0' webkitAllowFullScreen mozallowfullscreen allowFullScreen>

 

Avsnitt 3 – Om internethandel (16 minuter)

Det finns mycket att tänka på när det gäller internethandel och hur man undviker fällorna. Du får veta vad som är bra att känna till och hur du ska handla grejer säkert över nätet. Tänk efter före och gör smarta val är budskapet.

frameborder='0' webkitAllowFullScreen mozallowfullscreen allowFullScreen>

 

Alla avsnitt i automatiskt spelande lista

frameborder='0' webkitAllowFullScreen mozallowfullscreen allowFullScreen>
Senast granskad 31 januari 2018