Var finns hjälp att få i konsumentfrågor?

Det finns flera opartiska aktörer i Sverige som arbetar med att hjälpa konsumenter kostnadsfritt. Om du får en konsumentfråga som du inte kan svaret på så kan du själv kontakta någon av dem eller hänvisa personen dit.

Det finns tre aktörer som är extra bra att känna till:  

  • Hallå konsument, nationell konsumentvägledning
  • kommunens konsumentvägledning
  • kommunens budget- och skuldrådgivning 

Hallå konsument 

Hallå konsument är en rikstäckande upplysningstjänst som samordnas av Konsumentverket. Dit kan du vända dig med frågor om köp av varor och tjänster. De vet vilka rättigheter konsumenter har och kan berätta hur du klagar när något blivit fel, hur du ångrar ett köp eller protesterar mot en faktura. På Hallå konsuments webbplats finns även en del information på flera andra språk. 

Vägledning och information på hallåkonsument.se 

Hallå konsument har öppet alla vardagar, och det är kostnadsfritt att kontakta dem. De kan svara på dina frågor på svenska och engelska. Förutom att ringa och mejla kan du även chatta med dem, eller ställa frågor via frågeforumet "Frågor och svar".

Telefon: 0771 – 525 525  
E-post: info@hallakonsument.se  

Öppettider på Kontakta oss-sidan på hallåkonsument.se

Konsumentvägledning i din kommun  

Många kommuner erbjuder konsumentvägledning, men inte alla. Här kan du söka på din kommun och se om de har konsumentvägledning och i så fall vilken hjälp som erbjuds. 

Sök kommunal konsumentvägledning på Hallå konsuments webbplats 

En konsumentvägledare kan ge hjälp med att reklamera en vara eller en tjänst och ge information om vilka rättigheter och skyldigheter en konsument har. Ibland hjälper konsumentvägledarna till att tolka avtal och kan i vissa fall även medla mellan konsument och företag.  

En del kommuner arbetar också förebyggande genom att på olika sätt informera och sprida kunskap till exempelvis föreningar, skolelever och företagare. Det kan handla om konsumenträtt, reklam och påverkan, privatekonomi samt säker och miljömässigt hållbar konsumtion.  

Konsumentvägledning - en snabbintroduktion, kort film på Youtube

Budget- och skuldrådgivning i din kommun.   

Alla kommuner ska enligt lag erbjuda budget- och skuldrådgivning. Här kan du söka på din kommun och hitta kontaktuppgifter till budget- och skuldrådgivningen.

Sök kommunal budget- och skuldrådgivning på Hallå konsuments webbplats

Den som har svårt att få sin ekonomi att gå ihop kan få stöd av kommunens budget- och skuldrådgivare. De kan ge råd och konkreta förslag om hur en person kan planera sin ekonomi och hantera sina skulder.  

Fler aktörer 

Det finns fler aktörer som kan hjälpa till med konsumentproblem inom olika områden. Du hittar information om dem på sidan "Lär dig mer konsumentkunskap".

Lär dig mer konsumentkunskap

Senast granskad 15 oktober 2021