Coronaviruset – ekonomiska problem

För många innebär coronaviruset en försämrad privatekonomi, på grund av till exempel varsel, arbetslöshet eller minskad inkomst. På den här sidan finns länkar till olika aktörer som kan ge stöd.

Budget- och skuldrådgivning

Alla kommuner har budget- och skuldrådgivning. Dit kan du vända dig om du behöver hjälp med din ekonomi. Du hittar din kommuns budget- och skuldrådgivare på kommunens webbplats eller på Hallå konsuments webbplats.

Sök din kommunala budget- och skuldrådgivare 

Mer om budget- och skuldrådgivning i broschyren Går din ekonomi inte ihop? 

Här är en film som kortfattat beskriver hur kommunernas budget- och skuldrådgivare arbetar.

Göra en budget

I Konsumentverkets budgetkalkyl kan du fylla i uppgifter om din ekonomi och se hur olika förändringar kommer att påverka dig.

Här hittar du Budgetkalkylen

I magasinet Koll på pengarna finns tips och råd om hur du gör för att planera din ekonomi. Här finns information om hur du gör en budget och vad du ska tänka på när det gäller stora utgifter i ett hushåll som mat, bostad, bil, försäkringar och mycket mer.

Här hittar du broschyren Koll på pengarna

Utbildningsmaterial om privatekonomi för privatpersoner

Vill du som privatperson och konsument lära dig mer om privatekonomi finns både användbara broschyrer och utbildningsmaterial från nätverket Gilla din ekonomi.

Utbildningsmaterial på Gilla din ekonomis webbplats

Svårt att betala lån?

Om du har lån som du eventuellt kommer att få betalningssvårigheter med, kontakta din bank i god tid. Bankerna kan ge låntagare möjlighet till amorteringsfrihet under en begränsad period, exempelvis vid sjukdom eller arbetslöshet.

Läs mer om vad banken kan hjälpa till med på Svenska bankföreningens webbplats  

Studielån

Om du tillfälligt har svårt att betala studielånet kan du flytta fram en betalning en månad. Om du har fått en lägre inkomst kan du ansöka om att få betala mindre under en tid. Det kallas för nedsättning.

Läs mer om nedsättning på CSN:s webbplats 

Fullmakt för bankärenden

Bankerna och Bankföreningen får i rådande tider många frågor från kunder som själva inte har möjlighet att utföra sina bankaffärer. Det kan exempelvis vara på grund av tillfällig sjukdom eller av annat skäl då man bör undvika sociala kontakter. Bankföreningen har därför tagit fram ett bankgemensamt faktablad, som ger information om vad man som kund bör tänka på när man utfärdar en fullmakt för bankärenden.

Faktabladet om fullmakt för bankärenden finns på Svenska bankföreningens webbplats

Sjukdom och vård av barn 

På Försäkringskassans webbplats finns information om bland annat smittbärarpenning, sjukpenning och ersättning för vård av barn.

Läs vad som gäller om coronaviruset på Försäkringskassans webbplats 

Avgångsersättning

Avgångsersättning (AGE) från trygghetsorganisationen TRR är ett komplement till a-kassan för dig som blivit uppsagd på grund av arbetsbrist eller personliga skäl i samband med sjukdom, från ett företag som är anslutet till TRR.

Läs mer om ekonomisk ersättning på TRR:s webbplats 

Inkomstförsäkring

Flera fackförbund erbjuder en inkomstförsäkring som ett komplement till a-kassan. Kontakta ditt fackförbund för mer information.

Företagare

I vissa fall kan du som är företagare få uppskov med att betala skatter och avgifter. Skatteverket har samlat information för företag med anledning av coronaviruset.

Läs information för företag på Skatteverkets webbplats 

Ekonomiskt bistånd

Ekonomiskt bistånd är ett stöd som du kan söka från din kommuns socialtjänst om du har problem att försörja dig själv och din familj.

Läs mer om ekonomiskt bistånd på Socialstyrelsens webbplats

Skuldsanering och utmätning hos Kronofogden

Du kan ansöka om omprövning av din skuldsanering om din ekonomi blir sämre. Om du har löneutmätning kan Kronofogden göra en individuell bedömning om din löneutmätning ska ändras eller avslutas.

Läs frågor & svar om corona på Kronofogden webbplats 

Regeringens åtgärder

Åtgärder inom sjukförsäkringen med anledning av coronaviruset är bland annat slopat karensavdrag (karensdag), slopat krav på läkarintyg och sjuklön. Regeringens arbete med anledning av nya coronaviruset finns beskrivet på Regeringskansliets webbplats.

Läs om regeringens arbete och coronaviruset på Regeringskansliets webbplats

 

Senast granskad 31 maj 2022