Öka din kunskap om skuldproblem

Träffar du personer som du kan misstänka har skuldproblem? Då kan du göra skillnad genom att våga fråga och prata om privatekonomi. Konsumentverket erbjuder kunskapshöjande material som kan hjälpa dig att stödja andra.

Här har vi samlat tips, verktyg och stöd som du kan använda för att lära dig mer eller för att visa för andra.

Tips vid samtal om skuldproblem

Alla kan drabbas av ekonomiska problem. Ett viktigt budskap till människor som hamnat i en långvarig skuldsättning är att det finns hjälp att få och att de inte är ensamma. Genom att prata om skuldproblem med personer du träffar kan du hjälpa dem att komma vidare i en svår situation. Så här kan du inleda ett samtal om skuldproblem:

  • Hur skulle du beskriva att din ekonomi mår idag?
  • Vilka idéer har du för att din ekonomi ska må bättre?
  • Vem/vilka kan stötta dig på bästa sätt?

Kurser och webbinarier inom privatekonomi

Webbinarium om att stödja ekonomiskt utsatta familjer

Den 18 november 2022 sände Konsumentverket ett webbinarium om vikten av att prata vardagsekonomi med föräld­rar, så att familjer som har eller riskerar att få problem med skulder kan få hjälp.

Se webbinariet Ge stöd till ekonomiskt utsatta barnfamiljer

Webbinarium om att förebygga ekonomiska problem 

Den 23 maj 2022 sände Konsumentverket ett webbinarium om att förebygga ekonomiska problem hos barnfamiljer. Här kan du se inspelningen. 

Se webbinariet Förebygga ekonomiska problem hos barnfamiljer

Stödja ekonomisk utsatta -  en e-kurs för diakoner och diakonimedarbetare

Konsumentverket har i samverkan med Svenska Kyrkan tagit fram ett utbildningspaket som består av tre delar. I paketet ingår material från Kronofogden och Konsumentverket i form av fakta, filmer, verktyg, reflektionsfrågor, tips och några konkreta uppgifter. Syftet med e-kursen är att sprida kunskap som kan underlätta arbetet med att hjälpa personer som lever i ekonomisk utsatthet.

Stödja ekonomisk utsatta - en e-kurs för diakoner och diakonimedarbetare

Senast granskad 11 april 2023