Var finns hjälp att få med skuldproblem?

Det finns flera opartiska aktörer som arbetar med att hjälpa konsumenter kostnadsfritt. Om du får frågor från en konsument och inte själv har alla svar kan du kontakta någon av aktörerna, eller hänvisa konsumenten dit.

Här listar vi några av de aktörer som är bra att känna till.

Kommunal budget- och skuldrådgivning  

Alla kommuner ska enligt lag erbjuda budget- och skuldrådgivning. De kan ge råd och konkreta förslag om hur en person kan planera sin ekonomi och hantera sina skulder.  De kan även hjälpa till med en ansökan om skuldsanering. Här kan du söka på din kommun och hitta kontaktuppgifter till budget- och skuldrådgivningen.  

Sök kommunal budget- och skuldrådgivning på Hallå konsuments webbplats

Kommunal konsumentvägledning

Många kommuner erbjuder konsumentvägledning, men inte alla.  Konsumentvägledare kan ge  information och stöd i konsumentfrågor. Ibland hjälper de till att tolka avtal och kan i vissa fall även medla mellan konsument och företag.  Här kan du söka på din kommun och se om de har konsumentvägledning och i så fall vilken hjälp som erbjuds. 

Sök kommunal konsumentvägledning på Hallå konsuments webbplats

Hallå konsument - en nationell upplysningstjänst

Hallå konsument är en rikstäckande upplysningstjänst som samordnas av Konsumentverket. De ger vägledning till konsumenter och kan till exempel berätta hur en konsument ångrar ett köp eller protesterar mot en faktura. 

Vägledning och information på hallåkonsument.se 

Kronofogden

Kronofogden är en statlig myndighet som hjälper den som inte fått betalt och ger stöd och råd till den som ska betala. På webbplatsen kan en person se om den har skulder, räkna ut hur mycket den får behålla vid löneutmätning och få information och ansöka om skuldsanering. Det finns även tips om var det finns stöd i samhället för personer som till exempel har spelproblem.

Integritetsskyddsmyndigheten (IMY)

IMY ansvarar för att utfärda tillstånd och utöva tillsyn av inkassoverksamhet och kreditupplysning. På IMY:s webbplats finns bland annat information om betalningsanmärkningar och hur man kan undvika att få dem. De listar även kreditupplysningsföretag dit personer kan höra av sig för att veta om de har en betalningsanmärkning. Information om hur inkassobolag får agera för att driva in en skuld finns också på webbplatsen.

Finansinspektionen (FI)

FI ansvarar för det nationella nätverket för finansiell folkbildning med utbildningsinsatser inom privatekonomi.

Gå till utbildningsutbudet på FI:s webbplats Gilla Din Ekonomi

Konsumenternas bank- och finansbyrå

Hos Konsumenternas bank- och finansbyrå finns oberoende fakta och information om allt från bolån och konsumtionslån till olika sätt att betala.

Om lån & betalningar på konsumenternas.se  

Konsumenternas försäkringsbyrå

Konsumenternas försäkringsbyrå ger oberoende hjälp och vägledning i frågor om försäkringar för privatpersoner, till exempel hem, barn, bil, med mera. 

Om privata försäkringar på konsumenternas.se

Senast granskad 20 januari 2022