Ordlista- konsumentkunskap
Tio viktiga ord och begrepp
Hallå konsument
Hallå konsument är en nationell upplysningstjänst som kan ge information och vägledning i konsumentfrågor. Tjänsten är kostnadsfri och öppen vardagar. Du hittar information på webbplatsen och det går även att ringa, chatta eller mejla med vägledarna på Hallå konsument.
Konsumentvägledare
En person som kan svara på frågor och ge information om vilka rättigheter och skyldigheter en konsument har, finns i många kommuner och kan ge mer personligt stöd än den nationella upplysningstjänsten Hallå konsument. Vägledningen är kostnadsfri.
Budget- och skuldrådgivare
En person som kan ge praktiska råd och förslag kring hur du kan planera din ekonomi och att hantera eventuella skulder. Rådgivningen är kostnadsfri och finns i alla kommuner.
Avtal
Skriftlig eller muntlig överenskommelse, till exempel mellan köpare och säljare i samband med ett köp. Man måste vara 18 år för att kunna bindas till ett avtal. Man kan även bindas till ett avtal om man är 16 år och har köpt något för pengar som man själv har tjänat, till exempel från ett sommarjobb.
Reklamera/Reklamation
Att tala om för säljaren att det är något fel på en vara du köpt. Du har alltid reklamationsrätt (rätt att klaga) på ett fel inom tre år från det att du tog emot varan.
Garanti
Garanti innebär att säljaren garanterar att varan ska fungera under hela garantitiden. Det är frivilligt för säljaren att erbjuda garanti.
Öppet köp
Företaget bestämmer om de erbjuder öppet köp. Det är frivilligt att erbjuda öppet köp. Öppet köp innebär att du kan lämna tillbaka det du köpt och få pengarna tillbaka. Du ska visa upp kvittot. Du får inte använda varan om du ska lämna tillbaka den på öppet köp.
Bytesrätt
Det är frivilligt för företaget att erbjuda bytesrätt. Bytesrätt innebär att du kan lämna tillbaka det du köpt och byta till något annat. Du ska visa upp kvittot. Företaget bestämmer hur många dagar du har på dig att byta.
Ångerrätt
Rätten att ångra köp som du gjort på distans. Till exempel köp via nätet, telefon, hemförsäljning eller av en gatuförsäljare. Du har rätt att ångra ditt köp inom 14 dagar från det du har tagit emot varan.
Bestrida faktura
Protestera mot en faktura (räkning) som är helt eller delvis fel. På hallakonsument.se kan du få information om hur du ska göra.
Fler begrepp som är bra att känna till:
Allmänna reklamationsnämnden (ARN)
ARN är en myndighet som kan avgöra ärenden där konsumenter är i tvist (inte överens) med företag. De kan fatta beslut som är en rekommendation om hur ärendet ska lösas. De har ingen rådgivning.
Abonnemang
När du har ett avtal med ett företag för att de ska leverera en vara eller tjänst återkommande, för viss tid eller tills vidare. Du kan till exempel ha ett abonnemang för el, mobil eller för att se på betal-TV.
Avbetalning/Delbetalning
En form av kreditköp där du betalar i efterhand. Du betalar inte hela beloppet på en gång utan du delar upp det i mindre betalningar. Ofta blir sådana köp dyrare eftersom ränta och avgifter tillkommer.
Bedrägeri
Om du blivit lurad att till exempel ingå ett avtal eller får falska fakturor så är det bedrägeri. Läs mer om bluffar och bedrägerier på Hallå konsuments webbplats. Det är viktigt att du polisanmäler brottet och kontaktar din bank.
Befintligt skick
Ett uttryck som används vid köp av begagnade varor. Det betyder att säljaren inte lämnar några garantier om varans skick och kvalitet.
Betalningsanmärkning
Anmärkning i ett register som visar att en person inte har skött sina betalningar. Personen har inte betalat en räkning eller skuld i tid. Denna anmärkning finns kvar i tre år och kan till exempel leda till att personen inte får ta lån, hyra lägenhet eller skaffa ett mobilabonnemang.
Bindningstid
Den tidsperiod som avtalet gäller, till exempel mobilabonnemang. Om du ingår ett avtal med bindningstid så måste du betala för tjänsten under hela bindningstiden. Det kan gå att bryta ett avtal med bindningstid men sällan utan kostnad.
Distansavtalslagen (Lagen om distansavtal och avtal utanför affärslokal)
Gäller när en konsument handlar på internet, via telefon eller av säljare som befinner sig utanför sin affärslokal. Lagen innebär bland annat att det är 14 dagars ångerrätt.
Faktura
Samma sak som räkning. Där står hur mycket du ska betala, till vem och datum när fakturan ska vara betald.
Fakturaavgift
En extra kostnad som företaget tar ut av köparen vid köp som betalas med faktura.
Konsument
En privatperson som köper en vara eller en tjänst av ett företag.
Konsumentverket
En statlig myndighet. De ser till konsumenternas intressen och att producenter av konsumtionsvaror följer vissa regler och lagar. Konsumentverket ser också till att reklam som riktar sig till konsumenter samt olika producenter inte bryter mot lagar och regler.
Konsumentköplagen
Gäller när ett företag säljer varor till en konsument. I lagen står det bland annat vilka regler som gäller om det är fel på en vara och vad konsumenten då kan kräva av företaget. Lagen gäller alla varor – även begagnade varor och varor som säljs till sänkt pris.
Konsumenttjänstlagen
Gäller när ett företag utför en tjänst åt en konsument. Det kan till exempel gälla reparation av bil, husrenovering eller magasinering av möbler.
Köplagen
Gäller när en privatperson köper eller säljer en vara till en annan privatperson. En köpare och en säljare kan dock komma överens om andra villkor än de som står i Köplagen. Då är det de villkoren som gäller.
Kredit
Ett lån – du köper något i dag, men betalar senare. Ofta blir kreditköp dyrare än om du betalar allt på en gång eftersom ränta och avgifter tillkommer.
Kvitto
Ett bevis på att man har köpt något och på vilket pris man har betalat. Spara kvittot! Det är bra att ha om något blir fel på varan.
Snabblån
Ett lån där det går snabbt att få låna pengar. Kan också kallas sms-lån, mikrolån, internetlån med mera. Lånet måste betalas tillbaka snabbt och avgifterna kan vara väldigt höga. Man måste ha fyllt 18 år för att få ta ett sådant lån.
Tillgodokvitto/tillgodokort
Om man vill byta en vara som man har köpt men inte hittar något som man vill ha, kan butiken erbjuda ett tillgodokvitto. Tillgodokvittot kan ses som ett bevis på att man har rätt att handla i butiken, för den summa som står på kvittot, vid ett senare tillfälle. Tillgodokvittot gäller i 10 år om det inte står något annat på det.
Tilläggsförsäkring
En extra försäkring som du kan bli erbjuden att köpa när du till exempel köper en mobil eller dator. Kolla upp om du har någon hemförsäkring och vad som ingår i den. Du kanske inte behöver den där tilläggsförsäkringen.