Få pengarna att räcka längre

Tips på hur du kan få bättre koll på din privatekonomi och vad du kan göra för att få pengarna att räcka längre. Det är bra både för din plånbok och för miljön.
 • Se över hur du använder dina pengar - använd kassabok eller motsvarande app. Om du noterar alla dina utgifter, får du en bra bild av vad pengarna går till. Om du har internetbank och betalkort kan du även få en överblick över dina utgifter genom att gå igenom de inköp du gjort via kortet. 
 • Planera dina matinköp. Gör en veckomatsedel med inköpslista och håll dig till den när du handlar. Du sparar både tid och pengar på det. Lär dig vad saker kostar, då blir det lättare att hitta de lägsta priserna. Använd dig av jämförpriser för att ta reda på vilken vara och vilken affär som är billigast.
 • Laga mat hemma, ta vara på rester och gör matlådor. Du kan spara flera hundra kronor i månaden på detta. Dessutom gör du en insats för miljön genom att minska matsvinnet.
 •  Se över avtalen för tv, internet, telefon och el med mera. Behöver du alla tv-kanaler? Går det att ringa billigare? Det kan även finnas pengar att spara genom att byta elavtal eller elleverantör.
 • Se över transportkostnaderna. Att ha bil innebär ofta stora kostnader.  
 • Spara energi så sparar du också på miljön och får mer pengar kvar i plånboken. Du kan påverka dina elkostnader på olika sätt, bland annat genom att till exempel dra ur kontakten till hemelektronik när den inte används och genom att alltid tvätta fulla tvättmaskiner. För mer information, kontakta din kommuns energirådgivare. 
 • Se över dina försäkringar. Är du kanske dubbelförsäkrad, eller betalar du för försäkringar du egentligen inte behöver? Det kanske blir billigare med ett annat försäkringsbolag? Läs mer på konsumenternas.se
  Till konsumenternas.se

 • Se över dina lån. Har du många dyra lån? Kolla med banken om du kan samla alla lån till ett lån och samtidigt förhandla dig till en bättre ränta. Du kanske kan byta bank? Se upp bara så att det nya lånet inte blir dyrare. På Lånelabbet kan du enkelt jämföra de olika alternativen. Där kan du se hur månadskostnaden och den totala kreditkostnaden skulle bli.
  Till Lånelabbet

 • Inför köpstopp. Behöver du skaffa nya prylar? Kan du låna av någon istället, hyra eller går det att köpa second-hand? Testa att leva med inköpsstopp en månad då du bara får handla det som är absolut nödvändigt. Hur mycket pengar kan du spara under en månad? Att konsumera mindre är också bra för miljön.

Fick du svar på din fråga?

Vi vill alltid bli bättre!

Berätta hur du upplevde sidan och vad du letade efter. Var något extra bra eller borde vi förbättra något?

OBS! Skicka inte några personuppgifter.

 1. Vi raderar alla svar som innehåller personuppgifter.
 2. Allt du skickar till oss blir en offentlig handling.
 3. Vi svarar inte på frågor eller tar emot anmälningar här.
Senast granskad 28 november 2022