Få pengarna att räcka längre

Tips på hur du kan få bättre koll på din privatekonomi och vad du kan göra för att få pengarna att räcka längre. Det är bra både för din plånbok och för miljön.
 • Använd kassabok. Om du skriver upp alla dina utgifter, får du en bra bild av vad pengarna går till. Om du har internetbank och betalkort kan du även få en överblick över dina utgifter genom att gå igenom de inköp du gjort via kortet.
 • Planera dina matinköp. Gör en veckomatsedel med inköpslista och håll dig till den när du handlar. Du sparar både tid och pengar på det. Lär dig vad saker kostar, då blir det lättare att hitta de lägsta priserna. Använd dig av jämförpriser för att ta reda på vilken vara och vilken affär som är billigast.
 • Gör egen matlåda. Genom att laga mat hemma, ta vara på rester och göra matlådor kan du spara flera hundra kronor i månaden.
 • Se över avtalen för tv, internet, telefon och el med mera. Behöver du alla tv-kanaler? Går det att ringa billigare? Det kan även finnas pengar att spara genom att byta elavtal eller elleverantör.
 • Se över transportkostnaderna. Att ha bil kostar mer än vad du kanske vill tro. På webbplatsen Bilsvar kan du räkna ut vad det kostar att ha bil och jämför olika bilmodeller med varandra. Du kanske kan cykla eller åka kollektivt istället? Det är också bättre för miljön.
 • Spara energi. Du kan påverka dina elkostnader på olika sätt, bland annat genom att till exempel dra ur kontakten till hemelektronik när den inte används och genom att alltid tvätta fulla tvättmaskiner. Det gynnar både din plånbok som miljön. För mer information kontakta kommunens energirådgivare eller testa Energimyndighetens kalkyl. 
  Till Energimyndighetens energikalkyl
 • Se över dina försäkringar. Är du kanske dubbelförsäkrad, eller betalar du för försäkringar du egentligen inte behöver? Det kanske blir billigare med ett annat försäkringsbolag? Läs mer på konsumenternas.se
 • Se över lånen. Har du många dyra lån? Kolla med banken om du kan samla alla lån till ett lån och samtidigt förhandla dig till en bättre ränta. Du kanske kan byta bank? Läs mer om hur det går till på konsumenternas.se.
 • Inför köpstopp. Testa att leva med inköpsstopp en månad då du bara får handla det som är absolut nödvändigt. Hur mycket pengar kan du spara under en månad? Att konsumera mindre är också bra för miljön.
Senast granskad 29 oktober 2020