Bedragare utger sig för att vara Hallå konsument/Konsumentverket

Nyhet: 2 augusti 2023 Prenumerera
Vi har återigen fått samtal och mejl från personer som utsatts för bedrägeriförsök där någon utger sig för att ringa från Konsumentverket eller vår vägledningstjänst Hallå konsument. Bedragarna har ringt upp både privatpersoner och företagare.

Konsumentverket ringer aldrig upp personer som inte kontaktat oss och vi ber dig aldrig att logga in med ditt bank-id. Vi betalar heller aldrig ut någon ersättning till konsumenter. Bedragarna använder vårt namn för att vagga in konsumenter i en falsk trygghet.

Ber personen logga in på bank-id

Att bedragare använder Konsumentverkets eller Hallå konsuments namn är ett återkommande problem och vad som sägs i samtalen varierar. Enligt de konsumenter och företagare som drabbats har bedragaren antingen sagt att hen upptäckt ett obehörigt intrång på ett bankkonto eller att någon försökt lura konsumenten med ett telefonabonnemang. Bedragaren ringer från ett nummer som är likadant som ett Hallå konsument använder. För att få hjälp har konsumenten sedan uppmanats att logga in på sitt bank-id, något som Konsumentverket/Hallå konsument alltså aldrig gör. 

Det har också förekommit fall där konsumenter blivit kontaktade av bedragare via e-post. 

Polisanmäl om du drabbats

Om du fått ett liknande samtal ska du genast anmäla detta till polisen. Anteckna gärna bedragarens telefonnummer, namn och vad hen säger.