Massor med tips om hushållsekonomin

Nyhet: 30 november 2023 Prenumerera
Nu är Konsumentverkets material som rör hushållsekonomi klara. I det digitala magasinet Koll på pengarna och i budgethäftet får du tips om hur du gör en egen budget. Det är ofta första steget till att få bättre koll på privatekonomin.
Ung man gör budget.

Myndighetens material heter: beräknade hushållskostnader, Koll på pengarna och budgethäftet. Allt finns att ladda ner kostnadsfritt från publikationsshoppen och är fritt att sprida vidare till alla som har nytta av dem. Länkar till publikationerna hittar du längst ner på sidan.

Nu även på engelska

Hushållens beräknade kostnader består av tre PDF:er som fokuserar på hushållskostnader, livsmedelskostnader utifrån ålder och eventuell specialkost samt kostnader för unga att flytta hemifrån jämfört med att bo kvar hemma. Nytt för i år är att de två förstnämnda finns på engelska också.

Viktiga siffror

Siffrorna som myndigheten fått fram används sedan i budgethäftet och i Koll på pengarna för den som vill göra en egen budget. Budgethäftet trycks och används till exempel av dem som i sitt yrke möter ekonomiskt utsatta människor. Koll på pengarna används bland annat av lärare och budget- och skuldrådgivare runt om i landet. Till 2024 har Konsumentverket också tagit fram Koll på pengarna i en version på lätt svenska.  

Lärarstöd för undervisning i privatekonomi

Koll på pengarna kan användas som digital resurs för undervisning om privatekonomi. Budgetmallarna är ifyllbara och lärarinstruktionerna för årskurs 7-9 och gymnasiet ger lektionsförslag till de olika avsnitten i magasinet.

Här hittar du Konsumentverkets material som rör privatekonomi:
Länk till Koll på pengarna (2024)
Länk till Budgethäftet (2024)
Länk till Beräknade hushållskostnader (2024)