Konsumentverket uppmärksammar olagliga kortavgifter

Nyhet 31 januari 2017

Det är förbjudet att ta en avgift för kortbetalning. Trots det finns det butiker som tar extra betalt när du betalar med kort.

Det är inte tillåtet för ett företag att ta ut en avgift när du betalar med kontokort eller kreditkort som till exempel Visakort eller Mastercard, vare sig i butiken eller på nätet.

– Vi vet att det finns butiker som tar en extra avgift när du vill betala med kort. Ofta är det små företag som kanske inte har koll på vad lagen säger och som vill kompensera sig för den kostnad som de har. Vi vill inte ta i med våra hårdaste metoder mot dessa små näringsidkare, utan föredrar att börja med att informera dem om vad som gäller, säger Sara Wahlberg, jurist på Konsumentverket.

Under hela året kommer Konsumentverket att ha ett extra fokus på kortavgifter. Myndigheten ska skicka brev till många butiker med information om vad det står i lagen. Kommunernas konsumentvägledare uppmanas även att höra av sig till myndigheten när de får veta att butiker använder kortavgifter.

– Vi hoppas också att konsumenter som stöter på kortavgifter hör av sig till oss med tips. På så sätt kan vi kontakta företaget och få dem att ändra sig, säger Sara Wahlberg.

Företagen väljer betalsätt

Ett företag har rätt att välja vilka betalningssätt det tar emot. Ibland stöter konsumenter på att butiken kräver att man måste handla för minst en viss summa för att få betala med kort. Det finns inget i lagen som hindrar sådana beloppsgränser, men butiken kan ha regler mot beloppsgränser i sitt avtal med banken eller kortläsar-företaget.

– Det är ju förstås omöjligt att veta som vanlig konsument.  Det är heller inget som vi på Konsumentverket kan granska eftersom det rör ett avtal mellan två företag, förklarar Sara Wahlberg.

Om du handlar på internet av ett utländskt företag som vänder sig till svenska konsumenter genom att till exempel ha information på svenska och priser i svenska kronor gäller oftast svensk lag och då är det förbjudet att ta ut kortavgift.
Ett undantag kan vara transportföretag, som till exempel flygbolag med säte i länder som tillåter kortavgifter.

Anmäl ett företag som tar ut kortavgifter

Läs mer om hur företag tar ut kortavgifter på Hallå konsument

Mer information om hur du som företagare tar betalt

Vi vill uppmärksamma dig på att den här nyheten publicerades för mer än ett år sedan. Det kan alltså finnas mer aktuell information som har publicerats efter den här nyheten.

Skriv ut Skriv ut
Prenumerera