Domstolen stoppar tills vidare Caredirects telefonförsäljning

Pressmeddelande: 7 juli 2023 Prenumerera
Patent- och marknadsdomstolen stoppar tills vidare de metoder som företaget Immitec Sverige AB, mer känt under namnet Caredirect, använder vid telefonförsäljning. Beslutet, som gäller fram till dess målet avgörs, omfattar även det norska moderbolaget Immitec Norge AS.

Företaget säljer hälsokost och liknande produkter genom telefonförsäljning. Säljare inleder samtalet med att påstå att du har vunnit en tävling. Att samtalet handlar om försäljning av abonnemang eller vilka villkor som gäller framgår inte, i vart fall inte tydligt. I stället framhåller säljarna att det handlar om gratispaket eller prova på-erbjudanden. Konsumenterna vilseleds att beställa något helt annat än vad de tror att de har beställt. Sanningen går upp för konsumenten först när fler paket och dyra fakturor kommer med posten.

I flera fall har fakturor skickats till konsumenter trots att de inte har beställt något. Det har till och med förekommit att personer som inte ens varit i kontakt med företaget fått fakturor.

Vite på 2 miljoner i månaden

Företagen stämdes av Konsumentombudsmannen, KO, i våras. KO ville se både förbud mot vilseledande påståenden och krav på information som KO ansåg att företaget måste lämna. Domstolen delar helt KO:s uppfattning. Samtliga sju punkter i domstolens beslut är förenade med ett vite på 2 miljoner kronor i månaden för båda bolagen. Det innebär att företagen kan bli tvingade att betala 2 miljoner kronor i vite var – för varje punkt som överträtts.

– KO menar att företaget ägnar sig åt en klassisk abonnemangsfälla och att upplägget bryter mot lagen. Det är bra att domstolen resonerar som vi, säger Gunnar Wikström, som är processråd vid KO.

Anmäl till Konsumentverket

Personer som på något sätt drabbas av marknadsföringen, exempelvis felaktiga påståenden, oklar information eller om man blivit fakturerad för något man inte beställt kan anmäla saken till Konsumentverket. Anmälan kan göras här


Presskontakt:
Processråd Gunnar Wikström genom Konsumentverkets presstjänst på telefon 054-19 40 20.