Gamla leksaker kan vara farliga

Pressmeddelande: 22 november 2023 Prenumerera
Vissa begagnade leksaker passar bättre i återvinningen än i julklappssäcken. Undvik särskilt mjukplast, leksaker med lösa smådelar och skadade sladdar.

Att sälja och köpa begagnade leksaker är en viktig del i ett cirkulärt och hållbart samhälle. Men det finns vissa som behöver rensas bort. Det kan handla om leksaker med osäkra batteriluckor, skadade sladdar och farliga kemikalier.

– En del äldre leksaker innebär risker på både kort och lång sikt. De akuta handlar att lösa smådelar kan orsaka kvävning, medan leksaker med farliga kemikalier kan påverka barnets möjlighet att i framtiden få egna barn, säger Frida Ramström, inspektör på Kemikalieinspektionen.

Goda råd inför julhandeln

Inför julhandeln samlar därför Kemikalieinspektionen, Konsumentverket och Elsäkerhetsverket konkreta råd och checklistor till både säljare och köpare.

Att äldre leksaker oftare innehåller farliga ämnen än nytillverkade beror på att en lag för leksaker blev strängare 2013.

Se upp för gammal plast

– Vår rekommendation är att inte köpa, sälja eller ge bort begagnade mjuka plastleksaker som till exempel dockor och badankor, säger Frida Ramström inspektör på Kemikalieinspektionen.

Kläm och känn först

Leksaker med små delar som riskerar att lossna eller gå sönder innebär en uppenbar risk för mindre barn.

– Kläm och känn ordentligt på leksaken före ett köp, säger Marlene Gustavsson, utredare på Konsumentverket.

Skicket viktigt för elsaker

Om leksaken drivs av el eller behöver laddas, är skicket extra viktigt. Se över så att sladd och stickpropp är utan skador.

– Trasiga elektriska leksaker utgör en stor risk för elchock och brand. Köp och sälj bara begagnade elektriska leksaker som är i mycket gott skick, säger Katarina Olofsson, inspektör på Elsäkerhetsverket.

Läs mer om vad du ska tänka på när det gäller begagnade leksaker:

https://www.hallakonsument.se/produktsakerhet/leksaker/#4ucMlkzw9wcAKmCVpgeWnz

Om du säljer begagnade leksaker finner du checklistan här:

https://www.konsumentverket.se/for-foretag/produktsakerhet/speciallagstiftning-inom-eu/regler-for-leksaker/risker-med-begagnade-leksaker/

 

För frågor och kommentarer kring pressmeddelandet kontakta:

Kemikalieinspektionen, presstjänsten tfn 08-519 41 200 eller press@kemi.se

Konsumentverket, presstjänsten tfn 054-19 40 20 eller presstjanst@konsumentverket.se

Elsäkerhetsverket, Sandra Hjelm tfn 010-168 05 17 eller Sandra.hjelm@elsakerhetsverket.se