Besiktningsmannaboken hjälper vid husbyggen
Det är mycket att tänka på när ett hus ska byggas. För en enskild person kan det kännas övermäktigt. Men som hjälp på vägen finns den kostnadsfria Besiktningsmannaboken, som nu även uppdaterats.
Den 9 september 2024 släpptes Besiktningsmannaboken 2024 som ersätter den tidigare versionen från 2022. Besiktningsmannaboken kan som tidigare laddas ned kostnadsfritt på webben och beskriver på ett lättbegripligt sätt hur nya småhus bör byggas och besiktigas, samt förklarar en del svåra byggtermer och riktar sig till både besiktningsmän och konsumenter. Det är Svenska byggingenjörers riksförbund (SBR), Konsumentverket, Villaägarnas riksförbund, Trä- och möbelföretagen (TMF) och Garbo som tillsammans tar fram och uppdaterar Besiktningsmannaboken. Den bidrar till en standardisering av besiktning av småhus så att besiktningsmän, trots olika bakgrund och erfarenhet, kan besiktiga mer lika. Ändringarna i årets upplaga gäller främst fackmässigt utförande i olika byggnader, samt innehåller ett nytt avsnitt gällande väggar. Besiktningsmannaboken är till för husföretag, besiktningsmän och konsumenter och ska användas som ett verktyg för att göra det lättare för alla inblandade parter att veta vad som gäller. För den som är konsument och tänker ta hjälp med att bygga ett småhus, kan Besiktningsmannaboken vara till stor hjälp. Den guidar dels hur ett småhus bör byggas, men också hur besiktningsmannen sedan ska undersöka att huset är byggt så som konsumenten och husföretaget överenskommit. Den senaste versionen av Besiktningsmannaboken finns tillgänglig i Konsumentverkets publikationsshop
För mer information:
Joakim Thulin, KAM, GarBo, joakim.thulin@garbo.se
Björn Edebrand, VD, SBR, bjorn.edebrand@sbr.se
Anna Freij Förhandlingschef, TMF, anna.freij@tmf.se
Peter Wipp, VD, Punkthöjden AB, peter.wipp@punkthojden.se
Ida Hallberg, Jurist, Konsumentverket, ida.hallberg@konsumentverket.se
Ulf Stenberg, chefsjurist, Villaägarnas Riksförbund, ulf.stenberg@villaagarna.se
Anders Rosenkilde, Senior Rådgivare, TMF, anders.rosenkilde@tmf.se
Fler nyheter
Många nätbutiker som säljer secondhand-varor ger bristande information om rätten att returnera varor
Det visar en granskning från EU-kommissionen som bland annat Konsumentverket har deltagit i.
Nyhet
7 mars 2025
Många konsumenter får inte det stöd de behöver
Hälften av landets kommuner erbjuder inte längre konsumentvägledning och utvecklingen pekar på en fortsatt nedgång. Stort behov av oberoende konsumentstöd.
Nyhet
28 februari 2025
KO förbjuder Kviqs säljmetoder
Mobiloperatören Kviq påstod att de ringde från exempelvis Telia eller Tre, men de hade inte något samarbete utan ville sälja sina egna mobilabonnemang.
Nyhet
17 februari 2025