Studsmattetillbehör återkallas efter Konsumentverkets kontroll

Nyhet: 11 juni 2024 Prenumerera
Flera företag återkallar nu vattensprinklers, basketkorgar och bungee-set som gått att köpa till studsmattor. Konsumentverket kunde tidigare i våras konstatera att produkterna kan vara farliga.
Barn hoppar på studsmatta.

Konsumentverket gjorde i våras en marknadskontroll där flera tillbehör till studsmattor kontrollerades. Inget av dem uppfyllde lagens krav på säkerhet och ett antal företag har nu valt att återkalla tillbehören de sålt.

– När det gäller vattensprinklers till studsmattor så har det sålts ett hundratal olika varianter av olika företag och via olika digitala marknadsplatser. En sådan produkt ökar alltid olycksrisken eftersom en blöt studsmatta blir halkig, säger Marlene Gustavsson som jobbar med produktsäkerhet på Konsumentverket.

Företagen har kontaktat kunder som köpt de farliga tillbehören och även lagt ut information om återkallelserna på sina webbsidor. Inom den närmsta tiden väntas ytterligare företag återkalla tillbehör.

Uppmaning till alla som köpt tillbehör

Konsumentverket vill också uppmana konsumenter som köpt tillbehör till sina studsmattor att vända sig till återförsäljaren, oavsett om tillbehöret återkallats eller inte. Företag som säljer studsmattor och tillbehör har ett ansvar att se till att de är säkra. Marknadskontrollen visade att alla företag inte har tagit det ansvaret.

– Om du misstänker att du köpt ett tillbehör som inte är säkert, ska du därför vända dig till företaget som har sålt det. Om du inte får tag i företaget eller fortfarande är osäker på om produkten kan vara farlig kan du anmäla det till Konsumentverket, säger Marlene Gustavsson.


På vår sida för återkallelser hittar du de tillbehör som återkallas (intern länk)

På vår hemsida kan du göra en anmälan (intern länk)