Vi använder nödvändiga kakor för att webbplatsen ska fungera bra för dig. Vi vill använda kakor för att förbättra webbplatsen med hjälp av statistik. Samtycker du till detta?
StartKonsumentFrågor och svarGodkänna skriftligen efter telefonförsäljning – vad ska stå i sms:et? - Frågor och svar
Övriga områden
Godkänna skriftligen efter telefonförsäljning – vad ska stå i sms:et?
Fråga
Jag köpte en ny mobiltelefon av en telefonförsäljare som ringde upp mig. Jag hade lite svårt att förstå allt hon sa om telefonen och kostnader etc men godkände ändå avtalet via sms efteråt. Nu har jag fått en dyrare faktura än jag minns att hon sagt. I sms:et som jag godkände står ingenting om telefonen eller kostnaden. Måste inte företaget informera om sådant?
Vanlig fråga till Konsumentverkets vägledning
Svar från Konsumentverket
Hej,
När ett företag kontaktar dig via telefon i syfte att sälja något till dig finns det regler företaget måste följa. Det räcker inte att du muntligen tackar ja till ett erbjudande i ett telefonsamtal. Efter samtalet avslutats måste du även godkänna avtalet skriftligen för att det ska bli giltigt. Med skriftligen menas att du accepterar avtalet exempelvis genom att svara ja i ett sms.
Information du ska få i samband med det skriftliga godkännandet Informationen du får i samband med att du skriftligen godkänner avtalet via sms:et ska återspegla vad som har sagts under telefonsamtalet. Du ska kunna förstå vad det är för erbjudande du ska ta ställning till.
Säljaren är innan avtalet ingås skyldig att informera om varan, dess egenskaper, pris, avtalets löptid, ångerrätt och villkoren för att säga upp avtalet. Lämnas inte den informationen under samtalet måste det ske på annat sätt, exempelvis i sms:et som du ska bekräfta.
Har det inte varit tydligt vad du svarade ja till, kan du argumentera för att avtalet inte är giltigt. Kontakta företaget skriftligen och spara en kopia. Vi kan inte göra bedömningen om det har varit tydligt eller inte.
Ångerrätt Finns det ett giltigt avtal kan det finnas möjlighet att ångra avtalet.
Allmänna reklamationsnämnden (ARN) Om du och företaget inte kommer till en lösning kan du ha möjlighet att göra en anmälan till myndigheten Allmänna reklamationsnämnden (ARN) för att få en bedömning. ARN ger en rekommendation hur tvisten mellan er ska lösas.
För att ARN ska kunna pröva tvisten krävs det att företaget har sagt nej till dina krav, eller inte gett något svar inom skälig tid. Tvisten måste även överstiga ARNs värdegränser.
Kommunal konsumentvägledning Ett tips är att kontakta din kommun för att se om de har möjlighet att hjälpa dig. Många kommuner erbjuder nämligen konsumentvägledning och de kan i vissa fall tolka avtal, hjälpa till i kontakten med företag och att göra en anmälan till Allmänna reklamationsnämnden (ARN) om det skulle behövas.
Men om ägaren är på tex sjukhus o fel person godkänner något inte ägarn vill ha. Skulle det inte minst va bank id.
Peter
Svar från Konsumentverket
Hej Peter,
Det finns inget krav att sms:et måste bekräftas med bank-id.
Om det inte är ägaren själv som godkänt beställningen får hen kontakta säljaren och förklara detta och att hen vill avbryta köpet på grund av att det är någon annan som gjort det.
Vänligen
Erika Vägledare, Konsumentverket
Följdfråga
Innebär det att jag signerat ett avtal bara för att ett företag skickat ett sms till mig? Till exempel om jag inte har svarat på eller klickat/öppnat ett sms utan att det bara skickats till mig. Måste inte företaget i så fall kunna bevisa att jag gjort något av ovanstående?
Göran
Svar från Konsumentverket
Hej Göran,
Nej, det räcker inte att de enbart skickat dig ett sms. Du måste ha svarat på sms:et, till exempel genom att svara ja eller ok eller ha signerat med bank-id. Det är de som har bevisbördan för att du har svarat på meddelandet och att det skett efter samtalet.
Vänligen
Erika Vägledare, Konsumentverket
Följdfråga
Hej före gpdrlagen eller vad den heter så kunde man på mobilen spela in samtalalet lika som försäljare/ företag gör än idag. Det var jättebra när man kunde spela upp santalet vad sa dom och jag .. du förstår hur bra det var,det var en konsumenträtt som försvann för vanligt folk.
Anders
Svar från Konsumentverket
Hej Anders,
Så länge som du själv deltar får du spela in samtalet.
Om ett företag har spelat in ett samtal som du har deltagit i, har du rätt att begära att företaget skickar inspelningen från det samtalet till dig.
Detta är något som faller under Integritetsskyddsmyndighetens (IMY) tillsynsverksamhet. Har du fler frågor kring detta är mitt tips att du tar kontakt med IMY.
Hej, en återförsäljare till Telenor köpte ut vår företags bindningstid hos tele2. Nya avtalet inkluderande ramavtal och vi fick inte förklaring vad innebär ramavtal. Nya abonnemanget började 3 januari och redan den 4januari hade vi problem med täckningen, vi hade så dåligt med bredbandet där inga laptop eller surfplattor kunde kopplas, efter ett tag mobilnätet blev jätte dåligt det tog tid att surfa öppna en vanlig hemsid via Safari eller Google, jag ringde Telenor dag in dag ut om hur dåligt det är me nätet, varje gång var det en ny person som pratar och säger vi hör av oss o d gjorde inte. De gjorde felsökning på router o d visades att signalerna nås inte farm hela tiden, o när d gäller telefonnät så säger de att om man e genom hus eller någonstans så kan de inte på verka signalera. När jag sa nej mitt företag har lagt mycket tid på detta och ni kunde inte lösa problemet så måste ja tillbaka till mitt gamla operatör vilket är tele2.
Nu säger de eftersom jag har ramavtal så kommer jag ändå att betala de. Men tjänsterna har inte blivit levererade som jag blivit lovat. Vilket jag vet att när tjänsterna inte blir levererade och lovade så inget avtal är giltigt
Är det inte så. Måste påminna att det gäller mitt företags abonnemang
Tack
Isra
Svar från Konsumentverket
Hej Isra,
Tack för att du kontaktar oss.
Vi ger vägledning kring den konsumenträttsliga lagstiftningen som gäller när privatpersoner köper varor eller tjänster av ett företag.
När du som företagare köper något av ett annat företag gäller inte den konsumenträttsliga lagstiftningen, vilket gör att vi inte kan ge dig vägledning. Däremot kan vi informera om att det i första hand är avtalet mellan dig och det andra företaget som styr vad som gäller.
Vår samarbetsbyrå Telekområdgivarna kan dock ge dig vägledning om det rör sig om en enskild firma.
Kan du inte vända dig till Telekområdgivarna men är medlem i en branschorganisation kan du prova att vända dig dit för att se om de erbjuder någon rådgivning. Ett annat alternativ är att kontakta en jurist eller advokat för att få mer hjälp. Det finns exempelvis en tjänst via Sveriges advokatsamfund som kallas för Advokatjouren, dit du kan vända dig för cirka 15 minuters kostnadsfri rådgivning. Jag vill dock upplysa om att Sveriges advokatsamfund är en yrkesorganisation för advokater, inte en myndighet.
Fråga
Jag köpte en ny mobiltelefon av en telefonförsäljare som ringde upp mig. Jag hade lite svårt att förstå allt hon sa om telefonen och kostnader etc men godkände ändå avtalet via sms efteråt. Nu har jag fått en dyrare faktura än jag minns att hon sagt. I sms:et som jag godkände står ingenting om telefonen eller kostnaden. Måste inte företaget informera om sådant?
Vanlig fråga till Konsumentverkets vägledning