Beräknade hushållskostnader

Konsumentverket räknar varje år ut hur mycket pengar hushållen kan behöva lägga på mat och andra saker. Vi utgår från vad som vanligtvis behövs för att leva ett bra vardagsliv, oberoende av hushållets inkomster. Det handlar varken om överkonsumtion eller nödtorft.

Vi gör prognosen utifrån ålder, kön och hushållets storlek. I vår beräkning ingår en rad produkter som mat, el, kläder, hygienartiklar, möbler, städartiklar, tv och telefon.

Det här ingår i kostnaderna

Ett cirkeldiagram som visar vilka hushållskostnader som ingår i beräkningarna och vilka kostnader som inte ingår.

Det här ingår inte i kostnaderna

Det finns flera stora kostnader som inte är med i våra beräkningar: boende, resor till och från arbetet, semesterresor eller semesterboenden, tandvård och medicinkostnader. Det här är viktigt att känna till oavsett om du gör en budget för din egen familj eller om du arbetar med ekonomiskt stöd eller beräknar låneutrymmet för den som söker lån. 

Kostnadsberäkningar 2024

Konsumentverkets kostnadsberäkningar för 2024 gällande livsmedelskostnader och hushållskostnader.

Magasinet Koll på pengarna

I magasinet Koll på pengarna kan du se beräkningar för hushållets kostnader, exempelvis hemförsäkring, förbrukningsvaror och hemutrustning.

Koll på pengarna

PDF. Öppnas i nytt fönster.

Konsumentverket tipsar om hur du kan planera din ekonomi och göra en egen budget. Här finns tabeller med beräknade kostnader för till exempel mat, kläder, mobiltelefon och hemutrustning.

På Konsumentverkets webbplats hallåkonsument.se finns mer information till konsumenter om hushållets kostnader.

Om hushållskostnader på hallåkonsument.se

 

Senast granskad 20 november 2023