Många känner sig vilseledda av Bymetis

Pressmeddelande: 8 april 2024 Prenumerera
Mängder av anmälningar och klagomål har kommit in till Konsumentverket under senare tid mot företaget Bymetis, som tar betalt för att säga upp abonnemang. De flesta vittnar om att det inte framgått att tjänsten kostar pengar.

Hittills rör det sig totalt om 174 anmälningar och över 200 vägledningsärenden som inkommit till Konsumentverket om Bymetis. Samtliga uppger i huvudsak samma sak. Man har surfat efter "säga upp ett abonnemang" hos till exempel ett gym och sedan klickat på en av de sponsrade länkarna i sökresultatet.

Det är först i efterhand man förstått att det i själva verket är till Bymetis man klickat sig till – ett nederländskt företag som tar 400 kronor för att hjälpa till med att säga upp abonnemang.

Ingen information om kostnad

Många vittnar också om att sidan de surfat till har förefallit vara det egentliga företagets webbplats. De som debiterats vidhåller att det inte framgått att det skulle kosta pengar att avsluta abonnemanget och att det heller inte verkar som Bymetis har fullgjort tjänsten.

– Vi ser att det inte enbart är svenska konsumenter som känner sig vilseledda av det här företaget, säger Nadia Boussaid Petersson, chef för Konsument Europa.

Statistik från ECC-nätverket visar att många konsumenter runt om i Europa känner sig drabbade och anmäler det till våra systerkontor runt om i EU. Hittills har strax över 500 ärenden registrerats mot företaget.

Har du fått en faktura som du anser är felaktig?

  • Om du får en faktura som du anser är felaktig har du möjlighet att skriftligen bestrida (protestera mot) fakturan med en förklaring till varför du anser att den är felaktig. Mejl funkar bra, det handlar om att du ska kunna bevisa att du har meddelat företaget att du inte godkänner betalningen.
  • Det är viktigt att fortsätta att skriftligen bestrida om du får inkassokrav eller ett betalningsföreläggande från Kronofogden för att undvika en betalningsanmärkning

Kontakta vår vägledning om du har frågor om en faktura som du anser är felaktig