Leksaker

Det är viktigt med säkerhet när det gäller leksaker, eftersom barn inte själva kan läsa varningstexter eller bedöma risker. Därför finns det ett omfattande regelverk på leksaksområdet.

För företagare: Innehållet på den här sidan är riktat till företagare. Är du konsument och letar efter regler som gäller produktsäkerhet, hittar du information på Hallå konsument, vår upplysningstjänst för konsumenter. Till Produktsäkerhet på hallakonsument.se

Du som företagare behöver ha koll på flera lagar för att få reda på vad som gäller. Du är skyldig att hålla dig uppdaterad om det sker förändringar i lagstiftningen.

Alla Konsumentverkets branschöverenskommelser, vägledningar och författningssamling inom området leksaker

I menyn kan du läsa mer specifikt om vad som gäller för dig som tillhandahåller leksaker på marknaden. En leksak som säljs som en byggsats har samma krav som en leksak som redan är monterad av tillverkaren.

Är din produkt en leksak?

Det första du behöver göra är att fastställa att din produkt faktiskt är en leksak. Gråzonen är stor, till hjälp för att avgöra om en produkt ska klassificeras som en leksak eller inte har Europeiska kommissionens expertgrupp för leksakers säkerhet tagit fram guider. Guiderna hjälper dig att avgöra om en produkt är en leksak och om en leksak är avsedd för barn under eller över tre år.

Guider på Europeiska kommissionens webbplats

Senast granskad 24 juni 2020