UF-företag

Om du har ett UF-företag som säljer och marknadsför produkter, är du företagare ur ett konsumenträttsligt perspektiv. Det innebär att du måste följa konsumenträttsliga lagar och regler för företagare. I lagtexter kallas företagare för näringsidkare.

Är du konsument?

Den här sidan är riktad till företagare. Du hittar information till konsumenter på Konsumentverkets webbplats hallåkonsument.se

Oavsett hur litet ditt företag är så räknas du ändå som företagare och du har samma skyldigheter mot konsumenter som de stora företagen har. Ett undantag kan vara om du vid något enstaka tillfällen gör tjänster åt andra mot ersättning på din fritid. Men om du däremot marknadsför dina tjänster då räknas du som regel för att vara företagare.

Ha koll på lagstiftningen

På företagssidorna här på konsumentverket.se har vi samlat information som du bör ha koll på när du ska driva ett företag som riktar sig till konsumenter. Se till att ha koll på den allmänna lagstiftningen, till exempel marknadsföringslagen, distansavtalslagen, konsumentköplagen, konsumenttjänstlagen och produktsäkerhetslagen.

Läs mer om den allmänna lagstiftningen

Vad gäller för din produkt

Utöver den allmänna lagstiftningen finns kompletterande regler som är specifika för just din bransch och din produkt. Bland annat Konsumentverkets branschöverenskommelser, författningssamling och vägledningar men också branschpraxis, god sed och standarder.

Regler per område eller bransch

Var ska du sälja produkten?

Beroende på var du säljer dina produkter finns det olika lagar att ha koll på.

Läs mer om regler för olika säljkanaler

Ställa frågor och få hjälp

Vi har samlat information om vanliga konsumentfrågor, om till exempel reklamation, ångerrätt och garanti.

Läs mer om konsumenträtt

Om du har frågor och funderingar om konsumenters rättigheter och skyldigheter kan du vända dig till:

    • Kommunens konsumentvägledare. På din kommuns webbplats kan du se om det finns någon i din kommun. Du kan också ringa till kommunens växel och fråga.
    • Konsumentverkets vägledning Hos oss får du information om dina rättigheter och vilka alternativ du har för att komma vidare. Vi kan inte bedöma ditt enskilda ärende, lösa tvister eller kontakta företag åt dig.

För frågor om företagandet kan du vända dig till Nyföretagarcentrum. Du hittar också mycket information på webbsidan verksamt.se, som Bolagsverket, Skatteverket och Tillväxtverket står bakom.

Till verksamt.se

Produktionsvillkor i andra länder

Här kan du se en kort film som ger en övergripande introduktion till området produktionsvillkor i andra länder.

Senast granskad 23 maj 2024