KO stämmer personerna bakom Trafikstyrelsen

Pågående mål 12 mars 2019

På trafikstyrelsen.com har trafikrelaterade tjänster till konsumenter marknadsförts. KO stämmer därför personerna bakom sajten för att få stopp på vad som anses vara vilseledande marknadsföring.

På sajten trafikstyrelsen.com har olika fordons- och trafikrelaterade tjänster marknadsförts som beställning av körkortstillstånd och handledarbevis, beställning av registreringsskyltar, registreringsbevis och på- och avställning av fordon.

Tjänsterna har kostat 495 kr styck. Samtliga tjänster finns kostnadsfritt hos Transportstyrelsen, förutom nya registreringsskyltar som kostar 90 kr per styck. Trafikstyrelsen.com utför inte tjänsterna utan förmedlar samtliga tjänster som sedan levereras av Transportstyrelsen.

Konsumenterna har inte gått in via webbplatsen trafikstyrelsen.com för att beställa tjänsten utan de har istället, via Google, sökt upp tjänsten t.ex. ”körkortstillstånd”. Den första träffen som återfinns på Googles söklista har varit en länk direkt till formuläret på webbplatsen trafikstyrelsen.com. Konsumenterna har därmed aldrig fått del av informationen om att trafikstyrelsen endast förmedlar tjänsten. De har istället vilseletts om att de beställt tjänsten från en webbplats som tillhör en myndighet, i detta fall Transportstyrelsen.

Här finner du stämningsansökan i sin helhet

Skriv ut Skriv ut
Prenumerera