Regler när du säljer utanför din affärslokal

Om du säljer något utanför din affärslokal, till exempel tillfälligt i en galleria eller på en marknad, är du skyldig att informera konsumenten om ångerrätten på ett tydligt och begripligt sätt.

För företagare: Innehållet på den här sidan är riktat till företagare. Är du konsument och letar efter regler som gäller distansavtal, hittar du information på Hallå konsument, vår upplysningstjänst för konsumenter. Till Lagen om distansavtal på hallakonsument.se

När du säljer varor eller tjänster utanför din affärslokal har konsumenten 14 dagars ångerrätt. Du är skyldig att informera om ångerrätten. Informationen ska vara tydlig och innehålla allt hen behöver veta för att kunna använda sin ångerrätt. Kravet är att informationen ska vara skriftlig, eller om konsumenten går med på det, i annan läsbar och varaktig form. Samma regler gäller om ni ingår avtalet i din affärslokal efter att du kontaktat konsumenten utanför lokalen.

Ångerfristen börjar gälla dagen efter att konsumenten tagit emot varan. Om ångerfristens sista dag infaller under en lördag, söndag, helgdag förlängs ångerfristen så att den även gäller nästkommande vardag.

Efter köpet ska konsumenten få en skriftlig bekräftelse på avtalet. Bekräftelsen ska också innehålla information om ångerrätten.

Läs mer om ångerrätten på sidan Om kunden ångrar distansköpet

På sidan Om kunden ångrar distansköpet hittar du även en standardmall för information om ångerrätten samt en ångerblankett för konsument

Lagar du bör ha koll på

Lagen om distansavtal och avtal utanför affärslokaler
Innehåller en ångerrätt för konsumenten och ställer krav på att du informerar om ångerrätten och att du lämnar all information innan konsumenten ingår ett avtal med dig.

Konsumentköplagen
Beskriver vilka skyldigheter du har om det är något fel på varan du har sålt.

Konsumenttjänstlagen
Beskriver vilka skyldigheter om det är något fel på tjänsten du har sålt.

Avtalsvillkorslagen
Ställer krav på hur du utformar dina avtal.

Marknadsföringslagen
Ställer krav på hur du marknadsför ditt företag och dina produkter.

Prisinformationslagen
Ställer krav på hur du anger pris.

Produktsäkerhetslagen
Ställer krav på att varor och tjänster till konsument är säkra.

Senast granskad 19 januari 2022